Do niektorých škôlok v Petržalke budú stravu dovážať

21.4.2024
0

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Nedostatočný záujem o prácu v školských jedálňach primäl samosprávu k rozbehnutiu projektu „Petržalská zdravá škola“, ktorý sa týka stravovania v materských a základných školách. Pilotná časť začala v školskej jedálni Prokofievova 5.

V Petržalke je momentálne 11 školských jedální, ktoré sú súčasťou základných škôl, 21 školských jedální v materských školách a 1 výdajná školská jedáleň v materskej škole na Fialovej. K januáru 2024 mestská časť zrealizovala komplexnú obnovu a revitalizáciu 7 školských jedální na základných školách – Budatínska, Lachova, Holíčska, Černyševského, Dudova, Prokofievova a Turnianska. Cieľom projektu je zlepšiť poskytovanie služieb v školskom stravovaní, ktoré je kompetencii samosprávy.

Ako na miestnom zastupiteľstve skonštatoval starosta Ján Hrčka, zrekonštruovaná kuchyňa na ZŠ Prokofievova by za normálnych okolností vedela uvariť 700 obedov. „Avšak vzhľadom na to, že tam má výrazne menšie množstvo žiakov, varí len 250.“ Takže sa snažia využiť a zefektívniť kapacitu tak, že začali dovážať stravu do materských škôl na Macharovej a Bradáčovej. Podobne by mala fungovať kuchyňa v MŠ na Fedinovej 7, ktorá bude pripravovať jedlá aj pre MŠ Lachova a MŠ Rovniankova.

Pracovníci jedální sa podľa jeho slov ani po optimalizácii o prácu báť nemusia. Napríklad na Bradáčovej bol dlhodobý nedostatok zamestnancov. Aj inde je množstvo kuchárok v dôchodkovom veku (cca 40 percent), ktoré riaditelia škôl prosia, aby „nadsluhovali“, pretože za ne nevedia zohnať náhradu. Mladí túto prácu odmietajú alebo nezvládajú.
Náklady na rozvoz podľa neho nezvýšia výdavky na jedlo, práve naopak. Rozvoz stravy je efektívnejší, touto zmenou sa zníži aj výška spotreby energií a aj v prípade výpadku zamestnanca je jednoduchšie ho nahradiť.
V každej škôlke, ktorej sa to týka, boli rodičia so zmenami oboznámení.
(pn)

Páčil sa vám článok?