Petržalská matrika prichádza s novinkou. Rodičom zefektívni proces prihlasovania na slávnostné uvítanie detí

23.2.2024
0

Zdroj: MÚ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Po novom si budú môcť rezervovať termín vopred vyplnením online formulára na webe mestskej časti. Informovala nás o tom hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Petržalka pod vedením matriky a ohlasovne pobytov patrí k samosprávam, ktoré už niekoľko rokov pravidelne organizujú takzvané slávnostné uvítanie detí do života. Ide o spoločenské podujatie, na ktorom, ako určuje jeho názov, sú symbolicky vítané deti za prítomnosti matrikárok a miestnych poslancov alebo poslankýň v Cik Cak Centre.

Akt slávnostného uvítania je spojený s kultúrnym programom, so zápisom dieťaťa do pamätnej knihy a jeho obdarovaním pamätným listom a vecnými darčekmi z dielne mestskej časti.

V Petržalke sa ročne narodí asi dvetisíc detí, slávnostne uvítané však môžu byť aj deti žijúce mimo nej. „Stačí, ak má dieťa v čase konania slávnosti najviac jeden rok a aspoň jeden z rodičov má v čase rezervácie termínu trvalý pobyt v našej samospráve,“ hovorí o dvoch základných podmienkach na splnenie účasti vedúca petržalskej matriky Ilona Kraic.

Dodáva, že záujem o účasť je spravidla veľmi vysoký – len vlani uvítali 191 detí – a preto nie vždy dokážu vyhovieť požiadavkám všetkých. „Donedávna sme dobiehali resty kvôli covidu, pre ktorý sme museli uvítania na isté obdobie prerušiť.“

Uchmatnite si termín rýchlejšie

Doteraz všetci rodičia so záujmom o slávnostné uvítanie svojho dieťaťa museli najskôr vyplniť prihlášku a následne ju odoslať e-mailom. V snahe neustále zlepšovať a zároveň zjednodušovať služby jednej z najvyťaženejších matrík na Slovensku však aj v tomto prípade prichádza mestská časť s vylepšením v podobe jednoduchého online formulára.

Na webe petrzalka.sk/uvitaniedozivota stačí vyplniť vyhovujúci dátum a následne si ho jedným klikom zarezervovať. Aktuálne samospráva ponúka viacero voľných termínov na marec, apríl a máj, pričom na každý z uvedených dátumov sa môže prihlásiť päť párov rodičov i s príbuznými, ktorí budú mať dokopy maximálne 6 detí. Jedno uvítanie trvá približne pol hodinu.

O úspešnej registrácii je záujemca spätne informovaný e-mailom. V prípade zmeny plánov si môže svoju registráciu jednoducho zrušiť alebo nahradiť iným voľným termínom.

(TASR)

Páčil sa vám článok?