Budovu Astorky na Suchom Mýte predali

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Budova na Suchom mýte 17, v ktorej sa nachádzalo divadlo Astorka, bude rozobratá. Spoločnosť IPR Slovakia, ktorá na Suchom Mýte pripravuje výstavbu veľkého polyfunkčného objektu, budovu zrekonštruuje a opraví.

Mestské zastupiteľstvo schválilo predaj tejto budovy s tým, že pôvodne navrhovanú sumu 20 miliónov korún zvýšilo na 30 miliónov. V prípade, ak spoločnosť IPR Slovakia nepodpíše kúpnu zmluvu do šiestich mesiacov od schválenia uznesenia v mestskom zastupiteľstve, uznesenie stratí platnosť.

Kupujúci by mal súčasne s kúpnou zmluvou podpísať aj zmluvu o budúcej zmluve, ktorej predmetom bude záväzok postaviť na mieste, kde existujúci objekt stojí, Mestské divadlo a zabezpečiť jeho trvalé užívanie mestom a ním určeným prevádzkovateľom divadla. Rozobratie a opätovné zrekonštruovanie budovy na Suchom mýte je nevyhnutné z dôvodu, že podľa statického posudku nie je možné budovu nadstavať bez celkovej zmeny jej nosného systému.

Ako sme už informovali, spoločnosť IPR Slovakia pripravuje na Suchom mýte výstavbu novej budovy, ktorá sa bude vyznačovať viacerými pozoruhodnými prvkami. Okrem iných aj tým, že existujúci východ z podchodu pod Hodžovým námestím bude vyúsťovať priamo v nej - presnejšie, v novovybudovanej pasáži. Nová pasáž bude verejne prístupná a na jednej strane sa bude končiť kaviarňou a autobusovou zastávkou a na druhej strane prechodom ku kaviarni Štefánka.

Súčasťou spomínanej pasáže budú aj obchodné priestory na ploche asi 500 štvorcových metrov. Pod budovou bude v štyroch podzemných podlažiach asi 100 parkovacích miest. Na druhom až šiestom nadzemnom podlaží bude 6000 štvorcových metrov administratívnych priestorov špičkovej úrovne s výhľadom na Prezidentský palác a na Suché Mýto.

Architektonické riešenie diela je výsledkom verejnej architektonickej súťaže, na ktorej sa zúčastnilo 34 architektonických ateliérov. Z nich bol vybraný víťazný návrh (architekti Eduard Šutek, Andrej Šutek a Rudolf Takáč, architektonická kancelária B.K.P.Š.). Spoločnosť IPR Slovakia už dlhší čas zvažovala možnosť začlenenia budovy, v ktorom sídli divadlo Astorka, do projektu, čo by prispelo k doplneniu a uceleniu prestavby a dostavby nárožia Palisády - Staromestská.

(juh)

Páčil sa vám článok?