Petržalka pracuje na obnove detských ihrísk, na Haanovej pribudlo osem nových herných prvkov

1.6.2023
0

Zdroj: MÚ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Bratislavská Petržalka ďalej pracuje na obnove detských ihrísk najmä kvôli vyššej bezpečnosti. Peniaze sa snaží nájsť aj v čase krízy. Viac nám prezradila jej hovorkyňa Mária Halašková.

Komplexnou rekonštrukciou prešlo najnovšie aj verejné detské ihrisko na Haanovej. Suma za obnovu sa vyšplhala na 120-tisíc eur, z toho 24-tisíc bolo hradených z tohtoročného rozpočtu mestskej časti.

Investičný plán Petržalky pre rok 2023 - vzhľadom na krízové obdobie - pri revitalizácii verejných detských ihrísk predbežne ráta len so 49-tisíc eurami. V predošlom roku mala pritom najľudnatejšia samospráva Slovenska na tento účel k dispozícii až pol milióna eur.

Tie prispeli k tomu, že mestská časť mohla v roku 2022 úplne nanovo vybudovať dve ihriská v areáloch materských škôl Fedinova a Fialová, ako aj zrevitalizovať ďalších šesť z celkovo 55 detských ihrísk, o ktorých údržbu, čistotu a technický stav zodpovedá práve petržalská samospráva. Ešte v roku 2021 takto zrevitalizovala päť detských ihrísk za 71-tisíc eur. Prečo ju to však vtedy vyšlo neporovnateľne lacnejšie?

Peniaze zháňajú proaktívne aj úsporami

Vlani sa totiž opravy na rozdiel od roku 2021 sústredili na väčšie detské ihriská a v prípade dvoch boli kompletne vymenené i dopadové plochy a na jednom z nich dokonca aj chodníky. Práve tieto prvky sú finančne najnáročnejšie.
„Málokto by odhadol, že dopadová plocha ihriska na Haanovej nás vyšla až 60-tisíc eur,“ konštatuje Anna Všetečková z referátu investičných činností miestneho úradu, ktorá dodáva, že iba revitalizácia ihriska na Pečnianskej vyšla mestskú časť na 200-tisíc eur, pretože zahŕňa nielen dopadové plochy z EPDM, ale aj rekonštrukciu chodníkov.

Na cenovom rozdiele v priebehu dvoch rokov sa podľa nej podpísal najmä objem prác, ale aj vysoká miera inflácie vedúca k zvyšovaniu cien. O to viac sa Petržalka snaží vhodné časti investičných a rekonštrukčných projektov vykonávať vo vlastnej réžii bez externých dodávateľov. Vzhľadom na nízku sumu z rozpočtu sa môže zdať, že tento rok budú opravy verejných detských ihrísk v správe Petržalky skôr lokálne, nie celoplošné, ako tomu bolo vlani či predvlani. Všetečková však tvrdí, že v hre je ešte schválenie financií z rezervného fondu, o ktorom sa bude rokovať na najbližšom, teda júnovom zasadnutí miestnych poslancov.

Zoznam moderných ihrísk sa rozrastá

K novozrevitalizovaným detským ihriskám sa najnovšie zaradilo ihrisko na Haanovej 19 – 21, na ktorom pribudlo osem nových certifikovaných herných prvkov: dvojvežová zostava (dve šmykľavky, schodíky, lanový most, lezecká stena, šikmý výlez, tunel); gymnastická zostava (kruhy, hrazda, lanová sieť, rebriny, tyč na šplh, lezecká stena); závesné hojdačky s tromi sedákmi (malé deti, veľké deti, hniezdo); pružinové hojdačky pre jedno i dve deti; jeden kolotoč či 3D balančná dráha a lezecko-balančný prvok pre menšie deti.

Zdroj: MÚ Petržalka

​Ihrisko na Haanovej.

„Detské ihrisko je úplne vynovené, nič nezostalo v pôvodnom stave. Najväčšiu zmenu predstavuje asi to, že pôvodný asfaltový povrch nahradil pružný, nárazy tlmiaci farebný dopadový povrch,“ hovorí Všetečková. Prvá fáza revitalizácie bola zrealizovaná ešte vlani na jeseň, druhá etapa bola ukončená v apríli tohto roka. V priebehu mája boli doplnené ešte ďalšie lavičky a smetný kôš.

Bezpečnosť na prvom mieste

Komplexná revitalizácia detského ihriska Haanova bola nevyhnutná najmä z bezpečnostných dôvodov, pretože pôvodné herné prvky a dopadové plochy nespĺňali potrebné bezpečnostné normy. Herné prvky mali buď konštrukčné nedostatky alebo boli nevhodne umiestnené – napríklad v blízkosti betónových múrikov alebo na nevyhovujúcom povrchu.

Zdroj: MÚ Petržalka

​Ihrisko na Haanovej.

Revitalizácia za 120-tisíc eur teda výrazne zvýšila komfort ihriska aj bezpečnosť, a to najmä vďaka novému mäkkému povrchu, ktorý tlmí nárazy – pružnej dopadovej plochy z liateho EPDM materiálu zo syntetického kaučuku. Nechýba na nej ani farebná grafika v podobe skákacej škôlky s číslami.

Obnova zahŕňala aj úpravu deťmi obľúbeného kruhového pieskoviska. „Aj na povrch betónových múrikov bol nanesený liaty EPDM materiál, ktorý zníži nebezpečenstvo úrazu,“ uzatvára Všetečková. Betónové steny a nízky múrik dostali „novú fasádu“, súčasťou obnovy sú i ďalšie nové lavičky.

Detské ihrisko Haanova je prístupné verejnosti už teraz, samospráva však prezradila, že ho čaká aj slávnostné otvorenie. To je predbežne naplánované na polovicu júna.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?