Rekonštrukcia chodníka pri Chorvátskom ramene v pláne nebola, hoci sa tak zdalo

21.11.2022
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Mesto osadilo na šesťkilometrovom úseku chodníka pri Chorvátskom ramene 210 svietidiel. Petržalka ešte vo februári na svojej stránke informovala, že obnovený bude aj chodník. Podľa hovorkyne magistrátu jeho rekonštrukcia súčasťou projektu nikdy nebola.

Verejné osvetlenie pri Chorvátskom ramene realizoval magistrát na základe Memoranda z roku 2019. Petržalka a ďalšie mestské časti mohli samé rozhodnúť, do čoho magistrát investuje peniaze, ktoré im neposlali kvôli nespravodlivému prerozdeľovaniu podielových daní z minulosti. „V zmysle memoranda mal magistrát investovať len do inštalácie verejného osvetlenia pri Chorvátskom ramene, čo považujeme za splnené,“ uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková. „Zhotoviteľ osvetlenia, spoločnosť METRO Bratislava, a.s. v rámci vyhlásenej verejnej súťaže spomenul aj obnovenie priľahlého chodníka.

Informáciou o tom, prečo nakoniec nebol obnovený aj chodník, nedisponujeme.“
Verejné obstarávanie malo názov „Rekonštrukcia chodníka pozdĺž Chorvátskeho ramena s verejným osvetlením s rezervnou kapacitou pre vyvolané investície.“ Stručný opis znie: „Predmetom zákazky sú stavebné práce na rekonštrukcii chodníka vrátane inštalácie osvetlenia.“

FOTOGALÉRIA:

Názov budil dojem, že sa obnoví aj chodník. O vysvetlenie sme požiadali hovorkyňu magistrátu Dagmar Schmuckovú. „Stavebné povolenie uvádza, že predmetom stavby sú stavebné úpravy miestnej cesty IV. triedy, a to v rozsahu vybudovania vyvolanej investície - to znamená verejného osvetlenia,“ uviedla. Pridala aj výňatok z detailnejších podkladov verejného obstarávania, kde sa píše, že „cyklistická radiála prejde rekonštrukciou v rozsahu vybudovania verejného osvetlenia“.

Rekonštrukcia chodníka teda v pláne nebola ani aktuálne nie je, ale z osvetlenia je väčšina ľudí nadšená. Vysvietenú promenádu si pochvaľujú, hoci padli návrhy, žeby svetlo mohlo byť po polnoci kvôli šetreniu stlmené.

Napriek energetickej kríze primátor Matúš Vallo pred voľbami sľúbil, že šetriť na osvetlení sa v záujme bezpečnosti nebude. Túto zimu tak Petržalčania budú mať z večernej prechádzky popri ramene celkom nový pocit.
(in)

Páčil sa vám článok?