FOTO Ožilo farbami: Pozrite sa, ako detské hrisko Rumančekova prešlo farebnou premenou

7.8.2022
Ihrisko rumančekova

Zdroj: Facebook/Martin Chren

Páčil sa vám článok?

Detské ihrisko na Rumančekovej sa zmenilo k lepšiemu a poteší nejedno oko. Mestská časť zrušila grafity plochy, ktoré tu boli a v rámci brigády spoločne s obyvateľmi namaľovali plochy na bielo a potom sa na nich “vyšantili” profíci a ihrisko doslova ožilo farbami. Starosta Ružinova Martin Chren o tom informoval na sociálnej sieti.

Na sídlisku Trávniky  mestská časť Ružinov tento rok vynovila detské ihrisko na Sedmokráskovej. Veľkým tu je ale aj ihrisko na Rumančekovej, ktoré však bolo okrem detí rajom aj pre sprejerov. Situácia nebola podľa mestskej časti vôbec ideálna - verejné grafiti plochy boli historicky celé roky na tomto ihrisku legálne, ale vôbec to nebolo vhodné. "Deti sa majú na ihrisku hrať, a nie celé dni dýchať výpary zo sprejov," konštatoval starosta Chren.

Na podnet poslankyne Michaely Biharyovej preto mestská časť plochu na sprejovanie na ihrisku zrušila. Poslankyňa Michaela Biháryová vyčlenila zo svojej poslaneckej priority aj financie na úpravu múrov, ktoré potom v rámci brigády spoločne s obyvateľmi aj s kolegom Matejom Kučerom namaľovali na bielo a potom sa na nich “vyšantili” profíci a ihrisko doslova ožilo farbami.
"Za ihriskom ostali naďalej legálne grafiti plochy, čiže sa našiel kompromis medzi rodičmi, ktorým na ihrisku zápach zo sprejov vadil a medzi mladými, ktorí legálne plochy potrebujú, aby si svoje umenie skúšali inde ako na stenách domov," upozornil starosta s tým, že legálne grafiti plochy do mesta patria, aby sprejeri nepísali po panelákoch, ale mali legálne miesto, kde sa môžu vyšantiť. Nemajú však byť na detských ihriskách.

Zdroj: Facebook/Martin Chren

Zdroj: Facebook/Martin Chren

Zdroj: Facebook/Martin Chren

Zdroj: Facebook/Martin Chren

Zdroj: Facebook/Martin Chren

​V priebehu najbližších týždňov ešte na tomto ihrisku plánujú vymenť dva zastaralé hracie prvky pre deti, ostatné prejdú generálnou údržbou.

Zdroj: Facebook/Martin Chren

​Foto ihriska zo 70. rokov, kde je jasne vidieť, že streetart a maľovanie na múry bolo odjakživa súčasťou verejných priestorov. Akurát farebnosť a motívy sa za tie roky menia.

(nc)

Páčil sa vám článok?