Areál Elektrovodu v Záhorskej Bystrici sa má zmeniť na modernú lokalitu s plnou občianskou vybavenosťou

22.6.2022
0

Zdroj: FB Jozef Krúpa

Páčil sa vám článok?

Areál bývalého SOU energetického na Holom vrchu v Záhorskej Bystrici prejde v nasledujúcich rokoch transformáciou. V lokalite sa pripravuje moderný priestor s novou základnou a materskou školou, zariadením pre seniorov a nájomným bývaním v spolupráci mestskej časti Bratislava-Záhorská Bystrica, magistrátu a Bratislavského samosprávneho kraja.

O jednotlivých projektoch dnes informovali starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa, župan Juraj Droba a primátor Matúš Vallo.

Areál bývalého učilišťa energetického, ktoré sa v roku 2008 zlúčilo s učilišťom v Devínskej Novej Vsi, sa nachádza v mestskej časti Záhorská Bystrica. Plány na jeho revitalizáciou predstavil Jozef Krúpa už v roku 2018.

Zdroj:

​Matúš Vallo, Jozef Krúpa, Juraj Droba.

„Chceli sme, aby takýto nádherný a veľkorysý priestor slúžil Bystričanom a som rád, že sa nám to nakoniec v spolupráci s primátorom Bratislavy a predsedom BSK aj podarilo. Plánujeme rekonštrukciu učilišťa a priľahlých dielní na novú základnú a materskú školu s kapacitou 600 žiakov a exteriérové športoviská a bežecký okruh pre verejnosť. V súčasnosti pripravujeme projektovú dokumentáciu, s novou školou a škôlkou počítame v horizonte 3-5 rokov, v závislosti od možnosti čerpania nenávratných dotácií či eurofondov,“ povedal  Krúpa.

VIZUALIZÁCIE (budúca podoba i súčasný stav areálu):

Mestská časť získala do správy najväčšiu časť z 5-hektárového areálu a majetok v hodnote šesť miliónov eur. SOU energetické, pre miestnych známe aj ako Elektrovod, zažilo časy svojej najväčšej slávy v 80-tych rokov, keď školu navštevovalo 660 žiakov a kapacity internátu boli navýšené na 300 žiakov.

(ts, ms) 

Páčil sa vám článok?