Je to vážne, ďalšia terasa sa rúca: V Petržalke spadlo zábradlie na Beňadickej

26.5.2022
0
Terasa na Beňadickej ulici

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

V bratislavskej Petržalke evidujú najnovšie problém pri ďalšej terase, tentoraz na Beňadickej ulici, kde na časti terasy spadlo zábradlie.

Po aprílovom zrútení betónového zábradlia pochôdznej terasy na Holíčskej ulici a neskôr po zistenom výraznom statickom narušení terasy na Rovniankovej ulici ide o tretí prípad na území mestskej časti. Samospráva však opätovne zdôrazňuje, že ani jedna z terás nie je v jej vlastníctve či správe.

"Predmetné zábradlie a schodisko nie sú vo vlastníctve ani v správe mestskej časti. Sú súčasťou úseku terasy Beňadická 9 - 11, ktorá podľa našich záznamov aj záznamov magistrátu bola skolaudovaná v prospech spoločnosti Matador," uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková s tým, že mestskej časti boli v minulosti zverené iné úseky terasy v tejto lokalite.

V prípade, že spoločnosť daný majetok predala, rovnako ako byty v priľahlom bytovom dome, za zábradlie, schodisko i daný úsek terasy je podľa hovorkyne zodpovedný nový majiteľ. Správca dotknutého úseku terasy im síce známy nie je, o nápravu vyzve stavebný úrad, ktorý sa podnetom zaoberá, posledného dohľadateľného vlastníka. "Ak bude svoju zodpovednosť rozporovať, mal by vedieť doložiť aj dokumenty, ktoré ho tejto zodpovednosti zbavujú," poznamenala Halašková.

Pri opravách pochôdznych terás pri bytových domoch v Petržalke majú podľa hovorkyne prioritu tie úseky a schodiská, ktoré sú mestskej časti zverené do správy. Pripomína, že samospráva nemôže investovať peniaze z jej rozpočtu do majetku, ktorý jej nepatrí a pri ktorom je vlastník známy, aj keď sa k vlastníctvu nepriznáva. "O nevyhovujúcom technickom stave množstva terás ich vlastníci vedia dlhodobo a aj napriek tomu roky nekonajú. Problém je v tom, že vlastníci svoje vlastníctvo rozporujú," skonštatovala Halašková.

Mestská časť aktuálne pracuje na rekonštrukcii východnej strany terasy na Rovniankovej ulici 16 a schodiska úseku terasy Holíčska 13 - 15. K oprave pristúpi po vyhodnotení cenových ponúk. V tomto prípade ide o majetok v správe mestskej časti.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?