Petržalské školy menia stravovací systém. Jedálne budú variť zdravšie a chutnejšie jedlá

30.3.2022

Zdroj: Školská jedáleň Pankúchova

Páčil sa vám článok?

Vybrané základné a materské školy v Petržalke sa ocitli medzi 3000 školami zapojenými do medzinárodného programu Skutočne zdravá škola v rámci európskeho projektu SchoolFood4Change.Na projekte budú okrem zamestnancov školských jedální participovať aj študenti, rodičia, učitelia, ale aj miestni farmári či remeselníci.

Mestská časť Bratislava-Petržalka je zriaďovateľom 25 materských a 11 základných škôl, ktoré navštevuje takmer deväť tisíc detí. Denne ich školské jedálne vyprodukujú stovky rozmanitých jedál v podobe desiat, obedov a olovrantov.

Najľudnatejšia samospráva vníma dôležitosť kvality jedál a najmä v posledných rokoch vyvíja snahu k tomu, aby na tanieroch školákov končila pestrá a vyvážená strava dôležitá pre ich zdravý rast a vývin. "Aj preto začala pred dvomi rokmi s postupnou modernizáciou jedální a kuchýň a nákupom nového zariadenia na prípravu jedál, ktoré okrem kvalitnejšieho spracovania surovín výrazne uľahčili prácu kuchynskému personálu," priblížila hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Samotné školy a škôlky sa hlásia k zdravej výžive a vytvárajú projekty na podporu zdravých jedál alebo sa zapájajú do projektov pod hlavičkou firiem. Napríklad MŠ Strečnianska vytvorila projekt Zeleninkoví kamaráti na prevenciu obezity; ZŠ Holíčska sa zas prihlásila do projektu Čerstvé hlavičky v gescii známeho obchodného reťazca, čím sa zapojili do súťaže o zabezpečenie prísunu čerstvého ovocia a zeleniny počas celého školského roka.

"Aktuálne sa vďaka spolupráci s občianskym združením Skutočne zdravá škola zapojila do rovnomenného programu, ktorého cieľom je podpora nielen slovenského potravinového systému školského stravovania, ale aj udržateľnosti planéty" spresnila Halašková s tým, že to sa snaží dosiahnuť inováciou obstarávania a spracovania potravín, propagáciou zdravej a chutnej výživy ohľaduplnej k životnému prostrediu a celkovej zmene prístupu k stravovaniu.

Ako tvrdí zástupkyňa petržalského starostu Jana Hrehorová, ktorá je aj iniciátorkou environmentálneho projektu Spoločne EKO prebiehajúcom v réžii mestskej časti, zdravá strava a udržateľnosť k sebe nepochybne patria a mali by byť súčasťou kultúry vzdelávania už v ranom veku detí. „Našu účasť v medzinárodnom projekte veľmi vítam. Ďakujem všetkým školám, ktoré sa v tejto fáze zapojili do projektu. Najskôr sa budeme vo vybraných školách zameriavať na vzdelávanie detí, kuchynského personálu a učiteľov v oblasti stravovania, zámerom je do procesu vtiahnuť aj rodičov. Následne plánujeme otestovať nové postupy pri obstarávaní dodávateľov surovín na prípravu jedál a v poslednej fáze budeme výsledky implementovať v praxi,” tvrdí o postupnosti krokov Hrehorová.

Do programu Skutočne zdravá škola sa v Petržalke v začiatočnej fáze zapojilo celkovo 15 materských škôl a jedna základná škola. Projekt bude spustený 1. apríla 2022 a potrvá štyri roky. Ako napovedá samotný názov programu, snahou platformy je skutočne zabezpečiť deťom chutné a zdraviu prospešné jedlá v príjemnom prostredí a zároveň docieliť, aby porozumeli vzťahu medzi jedlom, vlastným zdravím a svetom, v ktorom žijeme.

Podľa členov iniciátorského občianskeho združenia je téma jedla natoľko univerzálna a komplexná, že prechádza prakticky všetkými vzdelávacími oblasťami, prostredníctvom čoho je možné naplniť veľkú časť očakávaných vzdelávacích výstupov od úrovne predškolského vzdelávania až po stredné školy.

Súčasťou vzdelávania preto nebude len teória o zdravom stravovaní, ale aj praktické interaktívne kurzy varenia, záhradkárčenia, lekcie o výžive, show varenia naživo. Tie budú určené pre všetkých relevantných školských potravinových aktérov od študentov, rodičov a učiteľov, farmárov, kuchárov a zamestnancov jedální, až po odborníkov z oblasti obstarávania udržateľných potravín, dietológov aj miestne farmy a remeselníkov.

Projekt SchoolFood4Change (SF4C) je financovaný z programu EÚ pre výskum a inovácie Horizont 2020. Zapája celkovo 3000 škôl s dopadom na 600 000 mladých ľudí v 16 mestách a regionálnych samosprávach v 12 európskych krajinách.

(ts)

Páčil sa vám článok?