VIZUALIZÁCIE Mesto predstavilo štúdiu, ako by sa mohla zrevitalizovať a zatraktívniť ulica K. Brúderovej

11.3.2022
 Vizualizácia Katariny Bruderovej

Zdroj: MIB

Páčil sa vám článok?

Architekti spolupracujúci s Metropolitným inštitútom Bratislavy dokončili architektonickú štúdiu, v ktorej deklarujú, že v ulici zvýšia bezpečnosť, vysadia novú zeleň a asfaltové plochy zmenia na zelené ostrovčeky s lavičkami. Informoval o tom Metropolitný inštitút Bratislavy.

Revitalizácia ulice Kataríny Brúderovej vo Vajnoroch je podľa vyjadrenia metropolitného inštitútu dobrý príklad toho, ako pristupovať k úprave verejného priestoru v rezidenčných štvrtiach v okrajovejších častiach mesta.  "Celá ulica Kataríny Brúderovej v mestskej časti Vajnory prejde úpravou, ktorá zmení jej fungovanie k lepšiemu. Pre miestnych vznikne krajší a bezpečnejší verejný priestor, kde sa budú môcť deti hrávať a dospelí stretávať. Návrh vypracovali architekti z ateliérov Átrium architekti, ARZ, Livinark a DOXA," priblížila Anna Mária Ondrejková z MIB.

Zdroj: MIB

​Riešené územie

„Na ulici dnes chýba zeleň, tieň a dôvod na tomto mieste pobudnúť. V našom návrhu prinášame riešenie, ako tento verejný priestor sceliť a zatraktívniť, aby v ňom radi trávili čas všetky vekové kategórie. Prioritou zadania je bezpečnosť chodca, spomalenie automobilovej dopravy, vytvorenie jednoliateho bezbariérového verejného priestoru s hojdačkou a lavičkami pre miestnych,“ priblížili zámer na revitalizáciu ulice architekt Ondrej Jurčo z ateliéru DOXA.

Zdroj: MIB

Zdroj: MIB

Vizualizácia riešeného územia

Ulicu poznajú obyvatelia aj vďaka studni, ktorá sa nachádza v strede križovatky ulíc Za farou a Kataríny Brúderovej. Vodiči v týchto miestach musia spomaliť, keďže studňa vytvára na ceste bariéru. V blízkosti sú tiež voľné asfaltové plochy, ktoré sú počas leta prehriaté a nevhodné pre akékoľvek aktivity.

Budúca revitalizácia počíta s pretvorením časti ulice na pešiu zónu so zachovaním dopravnej obsluhy k domovom obyvateľov. Vďaka výsadbe stromov sa zvýši bezpečnosť pre chodcov aj cyklistov a okolo studne vznikne kvalitný verejný priestor pre stretávanie sa. Dôležitou zmenou bude aj nahradenie asfaltu za zelené ostrovčeky s lavičkami, vďaka čomu sa zlepší pobytová funkcia.

Zdroj: MIB

​Aktuálny stav

Významnú úlohu zohrá v celom priestore nová zeleň vrátane alejovej výsadby stromov. Tá nielenže oddelí vodičov od peších, ale zlepší aj mikroklímu celého územia. Architekti sa v návrhu venujú aj využitiu dažďovej vody a adaptácii prostredia na klimatickú zmenu. Okrem nových stromov, kríkov či trvaliek, tu vznikne aj dažďová záhrada, ktorá prispeje k lepšiemu hospodáreniu s vodou.

"Momentálne sú spadnuté zrážky z veľkej spevnenej plochy spádované buď do priľahlej zelene, alebo kanalizáciou odvádzané preč z územia. To je dôvod, prečo voda nemá čas ovplyvniť lokálnu klímu," upozornil Jurčo.

Zdroj: MIB

​Aktuálny stav 

Výber lokality pre projekt konzultoval MIB s mestskou časťou a hlavným mestom. Finálny výber vždy závisí od toho, či je pozemok v súkromnom alebo mestskom vlastníctve.

„Celý projekt je dobrou ukážkou spolupráce hlavného mesta, mestskej časti a architektov. Návrh na obnovu tejto ulice prináša úplne nový pohľad na využitie verejných priestorov v rezidenčných štvrtiach mimo centra. Stačí niekoľko zásahov a aj obyčajná ulica sa dokáže zmeniť na miesto, kde budú ľudia radi tráviť svoj voľný čas, tak ako pri svojom dome so záhradou,“ dodal Marcel Dzurilla, riaditeľ Sekcie tvorby mestských priestorov na MIB-e. Do konca tohto roka architekti plánujú dopracovať projektovú dokumentáciu a samotná realizácia sa má začať najskôr na budúci rok. Predpokladaný rozpočet na revitalizáciu ulice je okolo 320-tisíc eur bez DPH, financie budú pochádzať z rozpočtu hlavného mesta.

Rekonštrukcia ulice Kataríny Brúderovej je súčasťou Programu obnovy verejných priestorov Živé miesta, ktorého cieľom je modernizácia a skvalitňovanie dlhodobo zanedbaných verejných priestorov v Bratislave.

 (nc)

Páčil sa vám článok?