Turisti budú platiť mestu pobytovú daň

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Od 1. novembra bude každý turista, ktorý sa ubytuje v akomkoľvek bratislavskom hoteli či penzióne musieť zaplatiť pobytovú daň 15 korún na osobu a deň pobytu.

Za deň pobytu sa považujú aj dni príchodu a odchodu a vzťahuje sa na všetkých ubytovaných hostí. To znamená, že poplatok zaplatia nielen tí, ktorí prišli za rekreáciou, alebo zdravotnou starostlivosťou, ale aj návštevníci, ktorí do Bratislavy zavítajú služobne či obchodne. Podľa údajov bratislavských ubytovacích zariadení za uplynulý rok, možno z uvedeného poplatku očakávať ročný príjem do mestského rozpočtu vo výške približne 10 miliónov korún. Nový pobytový poplatok upravuje nové všeobecne záväzné nariadenie o miestnom poplatku za pobyt v mieste sústredeného cestovného ruchu, s ktorým už súhlasila mestská rada a ktoré bude schvaľovať mestské zastupiteľstvo na svojom septembrovom zasadnutí.

Mestská rada odporučila mestskému zastupiteľstvu schváliť aj návrh systematizácie a organizačnej štruktúry Hasičského a záchranného útvaru Bratislavy v súvislosti s jeho zaradením pod Ministerstvo vnútra SR od 1. januára 2003. Mestský hasičský a záchranný útvar bude mať od budúceho roku postavenie osobitného zariadenia a na jeho riadení sa bude hlavné mesto spolupodieľať tak, že jeho veliteľa bude vymenúvať prezident Hasičského záchranného zboru po dohode s mestským zastupiteľstvom a systematizáciu a organizačnú štruktúru bude určovať ministerstvo vnútra tiež po dohode s mestským zákonodarným zborom. Podľa návrhu uznesenia mestskej rady bude od nového roku na magistráte zriadené aj oddelenie protipožiarnej prevencie.

Členovia mestskej rady odporučili mestskému zastupiteľstvu schváliť aj dodatok Štatútu hlavného mesta o deľbe pôsobnosti hlavného mesta a mestských častí na úsekoch cestného hospodárstva, územného plánovania a stavebného poriadku. Touto problematikou sa zaoberalo už júnové zasadanie mestského zastupiteľstva, keď boli poslancom predložené dve alternatívy prerozdelenia kompetencií v predmetných oblastiach, pričom ani jedna nezískala potrebnú väčšinu. Nový návrh potvrdzuje súčasný stav, ktorý funguje už 10 rokov a obsahuje názory, pripomienky a odporúčania odborníkov, ktorí fungovali v ústredných i miestnych orgánoch štátnej správy a vykonávali činnosti na stavebných úradoch rôznych stupňov.

Páčil sa vám článok?