V Petržalke miznú obrubníky a pribúdajú rampy i výťahy, plaváreň s novinkou pre hendikepovaných otvoria v sobotu

27.1.2022
0

Zdroj: MÚ Petržalka

Páčil sa vám článok?

V Petržalke pribúdajú bezbariérové vstupy. Novinky pre telesne znevýhodnených obyvateľov samospráva predstavila napríklad na Základnej škole Anatolija Karpova či v Petržalskej plavárni a chystá ďalšie.

Mestská časť Petržalka vyčlenila na tento rok z rozpočtu 180-tisíc eur na budovanie bezbariérových vstupov.

Zameriavať sa bude najmä na základné školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti v snahe vytvoriť rovnaké príležitosti na výchovu a vzdelávanie všetkých žiakov.

Okrem toho sa v Petržalke postupne rekonštruujú a debarierizujú viaceré chodníky na základe memoranda o spolupráci medzi magistrátom a mestskou časťou. Hlavné mesto sa takto snaží vynahradiť nevyvážené prerozdeľovanie peňazí z minulosti.

Počty škôl bez bariér rastú

Najnovšie priamo z rozpočtu Petržalky pribudla bezbariérová prístupová rampa na Základnej škole Anatolija Karpova na Černyševského ulici (úvodné foto). 

Okrem nej bol na interiérovom schodisku inštalovaný aj stoličkový výťah, ktorý uľahčí presun imobilným žiakom medzi poschodiami.
Rampa s výťahom za takmer 22-tisíc eur prirodzene potešil i riaditeľku školy Zoru Dóczyovú: „Som nesmierne rada, že sme sa v rámci integrovaného vzdelávania na našej škole posunuli o krôčik vpred. Pre žiakov so špeciálnymi potrebami je to najkrajší novoročný darček,“ neskrýva nadšenie.

Novinka nadväzuje na vlaňajší grantový program z dielne mestskej časti, ktorá v spolupráci s Nadáciou Volkswagen Slovakia a Asociáciou pomoci postihnutým podporila realizáciu podobnej rampy a výťahu aj na Základnej škole Prokofievova.
Práve táto verejná základná škola sa ako jediná v Petržalke venuje aj žiakom s poruchami autistického spektra. Dlhodobým cieľom samosprávy je zabezpečiť kombináciu oboch pomôcok vo všetkých štátnych školách, ktoré ich potrebujú.

„Momentálne prebiehajú dokončovacie práce aj na Základnej škole Gessayova. Viacero našich školských zariadení sa môže tešiť aj na nové bezbariérové toalety,“ prezrádza vedúca oddelenia školstva miestneho úradu Andrea Garanová.

Plaváreň opäť otvára, aj pre vozičkárov

Podľa najnovšej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR je od 19. januára 2022 povolené opätovné sprevádzkovanie wellnessov, plavární aj bazénov.
Výnimkou nie je ani Petržalská plaváreň, ktorú mestská časť - v prípade potvrdenia kvality vody hygienikmi - otvorí po dlhej pauze už v sobotu 29. januára.

Jediná verejná plaváreň v Petržalke, ktorá bola oficiálne otvorená v roku 2016, zavádza ďalšiu novinku v prospech zdravotne znevýhodnených návštevníkov. Pri vstupe a výstupe do bazéna im bude nápomocný mobilný zdvihák s vozíčkom.

Nového multifunkčného pomocníka sa podarilo z rozpočtu petržalskej samosprávy zabezpečiť vďaka iniciatíve miestnej poslankyne Tatiany Kratochvílovej a poslanca Tomáša Palkoviča za obstarávaciu sumu viac ako 6 400 eur.

Zdroj: MÚ Petržalka

​„Zariadenie bude na plavárni k dispozícii na vyžiadanie. Funguje na princípe vysúvacieho mechanizmu, ktorý sa ovláda priamo na prístroji cez ovládací panel,“ vysvetľuje manažér Petržalskej plavárne Marián Lukáč, ktorý upozorňuje návštevníkov na odlišný režim fungovania cez víkend a počas pracovného týždňa.

„Cez víkendy bude okrem bazénov a relaxačnej zóny otvorený aj saunový svet, preto bude plaváreň fungovať pre všetkých bez výnimky v režime OP+. V týždni sauny nebudú v prevádzke a bude postačovať režim OP,“ upozorňuje návštevníkov a dodáva, že maximálny počet povolených ľudí za jednu hodinu bude v prípade sáun sedem, v plaveckej a oddychovej zóne maximálne 90 ľudí.

Najväčšia mestská časť tiež ešte v roku 2019 otvorila brány prvého bezbariérového a inkluzívneho ihriska pre deti so zdravotným znevýhodnením na Blagoevovej ulici.
V tom čase išlo o vôbec prvé ihrisko tohto typu na Slovensku a po pozitívnych ohlasoch chce Petržalka koncept rozvíjať a rozšíriť na ďalšie ihriská a športoviská.

Prvou lastovičkou je nové workoutové ihrisko na stále revitalizovanom Šrobárovom námestí, kde po dokončení všetkých prác vzniknú ďalšie bezbariérové chodníky.

Zdroj: MÚ Petržalka

Imobilní obyvatelia a návštevníci Petržalky sa tak budú môcť vďaka jednoduchšiemu prístupu a inkluzívnym cvičiacim prvkom športovo vyžiť i bez asistencie druhej osoby.

Ďalšie petržalské športové ihrisko bez bariér by malo byť verejnosti sprístupnené vo februári.

(ts, ms) 

Páčil sa vám článok?