Škôlku v Slnečniciach samospráva vyriešila, verejná škola a park pre všetkých bude väčší problém

22.1.2022
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Petržalská samospráva sa chystá kúpiť v Slnečniciach budovu, v ktorej zriadi „svoju“ škôlku. Verejná škola, o ktorej aktuálne začína rokovať, však bude zrejme väčší problém. Rovnako ako centrálny park vo Viladomoch, ktorý developer chce zveriť mestskej časti. Pre tú je to však priveľké sústo.

Petržalskí poslanci súhlasili, aby mestská časť kúpila budovu a pozemok na Fialovej ulici za financie z poplatku za rozvoj z tejto lokality. Cena je milión eur. Ďalších 330-tisíc je v tohtoročnom rozpočte vyhradených na projektovú dokumentáciu a prestavbu objektu pre potreby škôlky, ktorá bude slúžiť pre 70 detí.

Už dlhšie je známe, že mestská časť chce, aby bola škola v Slnečniciach, alebo aspoň jej časť, verejná. Vo februári 2020 dostal developer po dva a pol roku čakania kladné záväzné stanovisko mesta projekt školy. V októbri 2021 získal územné rozhodnutie. Nasledovať bude žiadosť o stavebné povolenie, samotná výstavba a kolaudácia. Starosta Ján Hrčka v online diskusii informoval, že v januári začínajú rokovania o škole a úlohou samosprávy bude aj zohnať zdroje financovania, pretože pôjde o sumu desať a viac miliónov eur. Zrejme vám teraz napadne, prečo v novovybudovanej štvrti nemá dostať mestská časť priestory pre školu automaticky grátis. Odpoveďou je poplatok za rozvoj. Kým nebol schválený, bolo nutné komplikovane lobovať a vyjednávať zo strany samosprávy za súvisiace investície do verejného sektora. Aktuálne má poplatok (Cresco bude najväčším prispievateľom v Petržalke, ide o milióny eur. pozn. red.) v rukách samospráva. Tá rozhoduje, čo a kde zaň zafinancuje, malo by ísť najmä o verejnú infraštruktúru v danej lokalite. (Z týchto peňazí sa preto logicky financuje aj budova materskej školy na Fialovej ulici.)

Zdroj: MČ Petržalka

Budova škôlky.

„Rokovania s mestskou časťou Petržalka o vytvorení základnej školy v Slnečniciach prebiehajú už niekoľko rokov,“hovorí Ján Krnáč, výkonný riaditeľ CRESCO REAL ESTATE. „Avšak do dnešného dňa sme od kompetentných nedostali konkrétne zadanie. Akonáhle budeme poznať potreby mestskej časti, vieme im projekt prispôsobiť. Aktuálne je pre zámer školy vydané právoplatné územné rozhodnutie. Ďalším, nevyhnutným krokom je spresnenie modelu prevádzkovania a financovania školy. Po vyjasnení týchto skutočností sme pripravení zahájiť práce na projektoch pre stavebné povolenie.“

Pod konkrétnym zadaním má na mysli podobný lokalitný program (teda koľko potrebuje tried, ako by sa stavba mala fázovať...), aký developerovi zadala súkromná škola Felix. Tá má o školu v Slnečniciach takisto záujem. Developera oslovila už v roku 2017. Spolu dali vypracovať niekoľko štúdií, potrebnú dokumentáciu aj samotný projekt školy. Škola sa pretodizajnovala podľa ich predstáv s tým, že má slúžiť pre deti z celej Bratislavy. Ide o združenú – materskú, základnú aj strednú školu, ktorá bude dvakrát väčšia ako bežné školy v Petržalke – ide totiž o tri školy v jednom priestore. Rokovania budú teda zaujímavé.

Zdroj: CRESCO

​Budúca veľká škola má v sebe spájať až tri školy.

Otázka totiž je, či Petržalka vôbec potrebuje celú takúto obriu verejnú školu práve na konci Petržalky a nebola by pre ňu vhodnejšia bežná škola v úplne inej lokalite. Okrem toho, že ju treba zaplatiť, treba totiž financovať aj jej prevádzku. Nie je táto škola príliš veľká len pre deti zo Slnečníc? Áno, o 10-15 rokov tu bude žiť 17-tisíc obyvateľov, ale je taká veľká škola dlhodobo udržateľná ako verejná? Možno áno, ale chcelo by to podoprieť nejakými faktickými argumentmi, nielen vyhlásením, že v Slnečniciach verejnú školu chceme a hotovo. Ak park, tak pre všetkých. Ďalším problémom, s ktorým sa mestská časť v Slnečniciach potýka, je centrálny park vo Viladomoch. Má rozlohu 14 000 m2, v územnom pláne je tu funkcia verejná zeleň. Vybudoval ho developer na súkromných pozemkoch, s cieľom zveriť ho do správy mestskej časti. Park je otvorený už polroka a stále nie je jasné, kto sa oň bude starať, hoci rokovania avizovali obaja od leta minulého roka. A to je len zaťažkávajúca skúška pred dvakrát takým veľkým parkom, ktorý vyrastie v zóne Mesto. Aj ten by mala podľa developera prevziať do údržby mestská časť.

Ako teda napredujú rokovania?

„Prioritou rokovaní zo strany MČ Petržalka bol v posledných mesiacoch projekt škôlky. V rokovaniach o modeli prevádzkovania a správy dokončeného parku v Zóne Viladomy budeme, verím, pokračovať v novom roku,“ reagoval v polovici decembra na otázku výkonný riaditeľ Ján Krnáč. „Sme pripravení park čo najskôr odovzdať mestskej časti do správy tak, aby jeho údržba finančne nezaťažovala obyvateľov Slnečníc.“

Zdroj: Marián Dekan

Mestská časť to vidí zložitejšie. Hovorkyňa Mária Halašková: „Vzájomné rokovania mestskej časti a miestneho developera ukázali, že prechod centrálneho parku v Slnečniciach do správy mestskej časti by bol náročný po časovej aj finančnej stránke z dôvodu technicky zložitých terénnych úprav. Už teraz rozsiahly park vyžaduje pravidelnú starostlivosť o zeleň, čistotu a poriadok, nehovoriac o zväčša manuálnej údržbe športovísk a komunitných priestorov. Z rokovaní vyplynulo, že spoločnosti, z dielne ktorých park vznikol, plánujú park rozšíriť o ďalšiu zeleň a prvky, čo by mestská časť nedokázala časovo ani personálne pokryť. Ak má mestská časť investovať do starostlivosti o takýto zložitý terén s početným mobiliárom a množstvom zelene, potom je na mieste, aby park mohli využívať všetci obyvatelia Petržalky.“

S tým developer ráta. „Po odovzdaní do správy mestskej časti má byť park, samozrejme, verejný. Tak je zadefinovaný aj v územnom pláne, a tak to bolo od začiatku aj komunikované. Pokiaľ ide o vyjadrenia o zložitosti terénu, aj na základe pripomienok a rokovaní s mestskou časťou sme park upravili a zjednodušili tak, aby bol menej náročný na údržbu,“ dodáva Lenka Dolinajová z PR oddelenia developera. 

(in)

Páčil sa vám článok?