Ako prebieha zavedenie parkovacej politiky v Petržalke?

22.1.2022
0

Zdroj: (in)

Páčil sa vám článok?

PAAS na Dvoroch 4 sa rozbehol. Vidíte to aj podľa žltých lístočkov prilepených na sklách mnohých áut. Avšak rovno uprostred zóny - priamo na Mánesovom námestí (na foto), mimo bielych boxov, stáli prvý týždeň PAAS spokojne a beztrestne dve desiatky áut. Tak ako roky predtým. „Tým oznam o porušení pravidiel nedáte?“ pýtam sa kontrolóra. „Nie, tu nám to nepatrí,“ reaguje. V súčasnosti je to však už inak.

Zastavujem parkovacieho asistenta. Hovorí mi to isté. „Tu nekontrolujeme, asi je to súkromné,“ hovorí a ukazuje mi svoju aplikáciu. Vlastníkom pozemku je hlavné mesto. Na magistráte sme sa pýtali, či ho má niekto prenajatý. Do našej uzávierky nereagovali. Budovu pred námestím vlastní TPD. „Priestor pred budovou starého TPD sme nikdy nevlastnili a nikdy nebolo ani vedené ako parkovanie. Je to námestie t.j. chodník,“ reagoval Ondrej Majtán z EURONICS TPD.

Na tomto mieste prvý týždeň spustenia PAAS spokojne parkoval celý deň aj noc ktokoľvek. Na zdôvodnenie sme sa pýtali Mestskej polície. „Ďakujeme za zaslanie podnetu. Prebral si ho pán Bánovec z Mestského parkovacieho systému a inštruoval parkovacích asistentov,“ reagoval Peter Borko z oddelenia komunikácie Mestskej polície s tým, že bude čakať na spätnú väzbu, či tam došlo k upozorneniu vodičov. Podľa našich informácií už parkovanie kontrolujú aj Mánesovom námestí.

Čistejšie ulice a chodníky

Na Dvory som sa vybrala so svojou bonusovou kartou. Som z tých šťastných, ktorých systém PAAS prijal hneď. V priebehu pár hodín som bola zaregistrovaná, zaplatila za kartu, stiahla aplikáciu bmove, na parkovisku do nej zadala kód 5001, prebehla platba 0 eur, dostala potvrdenku mejlom a vykročila do ulíc. Veľa ľudí takéto šťastie nemá. Majú totiž rôzne špecifické situácie. Aj preto spustenie celomestskej parkovacej politiky sprevádza kritika a v kancelárii PAAS na Muchovom námestí prevláda nervozita. Niektorí nechápu, prečo jeden človek môže mať na seba registrované len jedno auto. „Fakt musím to druhé, na ktorom sa vozí moja priateľka, prepísať na ňu? Hoci by som rád zaplatil 150 eur...“ Ďalší píše: „Len tri parkomaty pre celé Dvory. A dá sa v nich platiť len kartou!“ Jedni kritizujú, že musíte byť kráľ google, aby ste vedeli, či ste v zóne, aký je na ulici kód a zorientovali sa v appke. „Vie mi niekto objasniť, ako v aplikácii nastavím napríklad teraz parkovanie od polnoci, keď od 18h do polnoci je to pre nerezidenta zadarmo...?“ Druhí naopak kritizujú, že tých tabúľ je toľko, že je výsmech hovoriť o boji s vizuálnym smogom. „Žiadosť mi zamietli pre neplatnú STK, ktorá je podľa zákona platná ešte tri mesiace...“ „V jednej časti Petržalky platia úplne iné pravidlá ako na zvyšku. Už mám registrované auto v Petržalke, tak nechápem, prečo sa mám znova niekde registrovať. Prečo mesto neprevzalo petržalský systém, ktorý bol funkčný?“ pýta sa ďalší.

Zdroj: (in)

Takto sa parkovalo kedysi, dnes už parkovanie na zákrute parkoviska možné nie je.

Áno, pôvodná myšlienka bola, že Petržalka rozbehne parkovací systém, ktorý preberie mesto. Nestalo sa tak. Mesto sa rozhodlo pre svoj vlastný a ten je značne odlišný od toho petržalského. Aj to prispelo k aktuálnemu chaosu. Volajú nám do redakcie, že sa im nedarí registrovať, skúšajú sa dovolať na infolinku, bez úspechu. Volám preto na infolinku 0800 222 888 aj ja a dávam im za pravdu. Po 15 minútach hudby to vzdávam. Kritiky je veľa, spustenie PAAS sprevádza zúfalý dopyt po informáciách, faktom však je, že ulice aktuálne vyzerajú lepšie. „Od zavedenia petržalskej parkovacej politiky sme nemali veľký problém, ale teraz je to naozaj lepšie. Super je, že autá z chodníkov sú preč,“ hovorí obyvateľka Vavilovovej a dodáva, že na ich veľkom parkovisku, kde sa plánoval parkovací dom, našla po siedmej večer voľných šesť miest, čo sa predtým stávalo len výnimočne.

Zdroj: (in)

Voľné miesta na parkovisku.

Zájdem pred škôlku Brilliant Stars. Bolo „dobrým“ zvykom rodičov vojsť do zákazu vjazdu, aby malo dieťa do súkromnej škôlky len na skok. O tretej poobede prichádzajú rodičia väčšinou na veľkých SUV. Ani jedno nevojde do zákazu, všetky zaparkujú disciplinovane na parkovisku. Prechádzam cez Jungmannovu, ktorej časť sa zjednosmernila a mám pocit, že som ju nikdy nevidela takú voľnú. Je uprataná. Iste, nájde sa tu zopár zblúdilcov, ktorí zo zvyku vojdú do jednosmerky, ďalší, čo parkujú v zákrute na parkovisku, ale ulica je iná, krajšia.

Zdroj: (in)

Nie všetci si všimli nové jednosmerky.

Pobaví ma pohľad na auto, ktoré má za stieračom už tri lístky rôznych farieb. Nadšená volám kamarátke, ktorá tam býva. „Parkuje sa ti lepšie?“ pýtam sa jej. „Cez deň sa to vždy nejak dalo, skôr večer bol problém a ten mám stále,“ schladí ma. Áno, Petržalčania majú problém zaparkovať doma najmä večer a v noci. Preto ma prekvapilo, že po spustení PAAS na Dvoroch 4 parkuje nerezident po 18. hodine (do polnoci) bezplatne a nemusí sa ani nikde registrovať. Situáciu to rieši minimálne návštevám.

Zdroj: (in)

Čistá Jungmannova. Chodci už môžu konečne chodiť po chodníku.

Nerezidenti po 18:00 h bezplatne

V Petržalke, s výnimkou Dvorov 4, naďalej platí, že nerezident môže v pracovných dňoch od 7:00 h do 18:00 h a počas víkendu parkovať bezplatne, ak sa zaregistruje v aplikácii URBI. Petržalka kontroluje denné parkovanie len na 10-15 vybraných parkoviskách, kde je celodenný problém s parkovaním, inak sa zameriavajú výhradne na nočné parkovanie, pretože to je hlavný problém sídliska.

Zdroj: (in)

Vodiči dostali najskôr upozornenia vo forme žltých lístkov. Dnes už sa prechádza na oranžové, teda pokuty.

Na Dvoroch 4 je to inak. Spoplatnený je čas od polnoci do 18:00 h jedným eurom na hodinu. Nerezidenti po šiestej večer parkujú bezplatne a nemusia sa vtedy ani nikam registrovať, informovala nás hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová. Petržalka nerezidentov registrovala aj preto, aby mala prehľad o tom, koľko ich kde parkuje. Mesto tvrdí, že časy v zónach je pripravené upraviť, ak vznikne potreba, ale informáciu o tom, koľko nerezidentov večer po šiestej na Dvoroch 4 zaparkuje, k tomu zjavne nepotrebuje.

Aby nerezidenti bezplatné parkovanie od 18h do polnoci nezneužívali, budú chodiť kontroly tesne po polnoci ale bo nadránom? Uvidíme. Ešte je priskoro hodnotiť funkčnosť PAAS. Starosta Petržalky Ján Hrčka vyzval na trpezlivosť voči novým riešeniam. Ak sa po troch mesiacoch osvedčia, PAAS by sa mal rozšíriť na Dvory 5 a 6 a Bosákovu – Šustekovu. Ak nie, toto je reakcia starostu z jeho facebookového profilu: „Ak sa magistrátu výhody celomestského parkovania v dohľadnej dobe nepodarí ukázať v praxi, určite sa budeme s kolegami z úradu snažiť využiť všetky dostupné prostriedky, aby sa PAAS ďalej nerozširoval a aby sa Dvory 4 vrátili späť do nášho petržalského projektu parkovania.“

(in)

Páčil sa vám článok?