Petržalka bude mať dve nové poslankyne E. Surovkovú a K. Sklenkovú

11.1.2022

Zdroj: koláž abn - MČ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Dlhoročných miestnych poslancov nahradia Eva Surovková a Katarína Sklenková. Sľuby zložia na februárovom zastupiteľstve. Informovala o tom hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Petržalská samospráva uviedla, že na decembrovom rokovaní ich mestskej časti poslanci Juraj Kríž a Oliver Kríž oznámili, že dobrovoľne ukončujú svoje dlhoročné pôsobenie na pozícii miestnych poslancov. ​Urobili tak aj písomne, čím sa ku dňu 21. decembra 2021 oficiálne vzdali poslaneckých mandátov. Od tej doby boli ich miesta neobsadené.

Zdroj: koláž abn - MČ Petržalka

Bývalí poslanci Oliver Kríž a Juraj Kríž...

"V zmysle zákona o podmienkach výkonu volebného práva platí, že ak zanikol mandát poslanca obecného zastupiteľstva, nastupuje ako náhradník kandidát, ktorý získal najväčší počet platných hlasov v danom volebnom obvode," spresnila Halašková s tým, že tie po odchádzajúcich poslancoch získali dve ženy.

Miesto Juraja Kríža obsadí Eva Surovková, ktorá bude v Petržalke zastupovať volebný obvod č. 2:

Zdroj: MČ Petržalka

​Surovková Eva

Olivera Kríža nahradí Katarína Sklenková za volebný obvod č. 6.:

Zdroj: MČ Petržalka

​Sklenková Katarína

„Obe nám už poskytli písomnú odpoveď, že poslanecké mandáty prijímajú,” informovala Alžbeta Neuschlová, vedúca referátu organizačných vecí miestneho úradu. Evu Surovkovú navrhla koalícia politických strán Progresívne Slovensko a SPOLU - občianska demokracia. Katarínu Sklenkovú ako kandidátku navrhla koalícia politických strán Sloboda a Solidarita, NOVA, Kresťanskodemokratické hnutie, Občianska konzervatívna strana a SME RODINA – Boris Kollár. Poslanecký sľub budú obe skladať na najbližšom zastupiteľstve 22. februára 2022, kedy majú byť začlenené aj do jeho vybraných komisií. 

Oliver Kríž pôsobil ako petržalský poslanec 19 rokov, len o niečo menej ako bratislavský mestský poslanec. Medzi jeho prioritami bola najmä podpora mládeže, športových aktivít, angažoval sa aj v oblasti rekonštrukcie miestnych komunikácií. Juraj Kríž plnil funkciu komunálneho politika takmer 15 rokov. Svoju činnosť sústredil na oblasť školstva a takisto aktívne podporoval rozvoj športovísk v Petržalke, medzi nimi napríklad moderný športový areál Jama na Vyšehradskej ulici.

„Viem, že Juraj aj Oliver boli vo veľa prípadoch v opozícii a v mnohých názoroch sme sa nezhodli, avšak často sme si dokázali nájsť spôsob konštruktívnej diskusie alebo kompromisov, ktorých výsledky boli pre obyvateľov a návštevníkov našej Petržalky osožné,” povedal na margo odchodu dlhoročných volených zástupcov starosta Petržalky Ján Hrčka. Obaja sa podľa jeho slov vždy snažili plniť záväzky voči ľuďom najlepšie, ako vedeli. "Ďakujem im za dlhoročnú spoluprácu a bohatý prínos pre život mestskej časti, ktorý si veľmi vážim,” uzatvoril šéf najväčšej samosprávy.

​Oliver Kríž sa tiež v decembri 2021 vzdal aj mandátu bratislavského mestského poslanca, kde pôsobil 15 rokov.

(ts,nc)

Páčil sa vám článok?