Začali s rekonštrukciou kaštieľa i výstavbou škôlky. Najdôležitejšie udalosti prezrádza starostka Čunova

3.1.2022
0

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

Na prelome rokov sme požiadali starostov 17 bratislavských mestských častí o odpovede na dve otázky. Ak by mali vybrať jednu až dve veci, ktoré sa podarilo počas uplynulého roka urobiť a pokladajú ich za najdôležitejšie, ktoré by to boli? A taktiež sme im dali vybrať jednu až dve veci, ktoré pokladajú za najdôležitejšie a chceli by ich realizovať počas roka 2022. Dnes prinášame odpovede starostky Čunova Gabriely Ferenčákovej (druhá sprava).

„Za veľmi významné pre mestskú časť v roku 2021 považujem výstavbu novej materskej školy, ktorej ukončenie je plánované na jar 2022, začiatok rekonštrukcie kaštieľa, keďže mu hrozila celková deštrukcia, ako aj výstavbu verejného osvetlenia Schengenskej ulice," povedala nám Ferenčáková.

Škôlku vo vysúťaženej cene 571-tisíc eur bez DPH budujú v novovybudovanej lokalite Konopiská. Bude mať jedno nadzemné podlažie, bez podpivničenia, so šikmou strechou. Na zastavanej ploche 699 štvorcových metrov by mali vzniknúť tri triedy pre 72 detí, spolu s hygienickým zázemím pre každú triedu zvlášť, s kuchyňou, administratívnym zázemím a prevádzkovými priestormi. Celý objekt bude riešený ako bezbariérový a súčasťou diela má byť aj detské ihrisko v areáli

Rekonštrukcia schátraného kaštieľa, národnej kultúrnej pamiatky, sa začala v réžii BSK v máji 2021. Kaštieľ sa má premeniť na moderné zážitkové ekocentrum pre širokú verejnosť. Rekonštrukcia  pozostáva z viacerých fáz a to čunovského kaštieľa, priľahlej záhrady a sýpky. V priestoroch vznikne interaktívna expozícia, zameraná na rôzne zložky prírodného dedičstva regiónu (Delta Dunaja, Lužné lesy), spolu s tvorivými dielňami a multifunkčnou sálou.

Zdroj: BSK - Michal Feik

Čunovský kaštieľ.

„V záhrade vzniknú rôzne zážitkové a interaktívne prvky biotopové jazierko, schopné samočistenia, vtáčie hniezdo, drevená dráha nad mokraďou, šplhací totem, interaktívna stena, zážitkový chodník „bosou nohou“, ale aj záchranná stanica pre zranené živočíchy. Financovaná bude prevažne cez Program spolupráce Interreg V-A Slovensko – Maďarsko. Tretia fáza sa zamerá na rekonštrukciu priľahlej sýpky, ktorá je takisto národnou kultúrnou pamiatkou. Prvých návštevníkov by ekocentrum mohlo privítať koncom roka 2022," uvádza na svojom webe BSK.

Zdroj: BSK

​Ekocentrum - takto by mal kaštieľ vyzerať po rekonštrukcii.

A priority pre tento rok? "Za najdôležitejšie v roku 2022 považujeme nevyhnutne potrebné rozšírenie vstupnej komunikácie do mestskej časti, na ktorú sú v rozpočte mesta schválené finančné prostriedky, otvorenie novej materskej školy," prezradila nám starostka.

(Na úvodnej foto župan Juraj Droba, riaditeľka Odboru stratégií, rozvoja a riadenia projektov Barbora Lukáčová, rakúska veľvyslankyňa Margit Bruck-Friedrich, starostka Čunova Gabriela Ferenčáková, vicežupanka pre životné prostredie Elena Pätoprstá pri slávnostnom spustení rekonštrukcie kaštieľa.)

(ms)

Čo najdôležitejšie sa podarilo urobiť a čo dôležité vás čaká v budúcom roku? Odpovedá starosta Záhorskej Bystrice

Na prelome rokov sme požiadali starostov 17 bratislavských mestských častí o odpovede na dve otázky. Ak by mali vybrať jednu až dve veci, ktoré sa podarilo počas uplynulého roka urobiť a pokladajú ich za najdôležitejšie, ktoré by to boli? A taktiež sme im dali vybrať jednu až dve veci, ktoré pokladajú za najdôležitejšie a chceli by ich realizovať počas roka 2022. Dnes prinášame odpovede starostu Záhorskej Bystrice Jozefa Krúpu.

Páčil sa vám článok?