Petržalskí poslanci odobrili vyhlásenie finančnej zbierky pre rodiny zasiahnuté požiarom na Andrusovovej

27.12.2021
0
požiar

Zdroj: Facebook/ Polícia SR - Bratislavský kraj

Páčil sa vám článok?

Bratislavská Petržalka vyhlasuje dobrovoľnú finančnú zbierku na pomoc ľuďom z panelového domu na Andrusovovej ulici, ktorý začiatkom minulého týždňa zasiahol požiar a zničil niekoľko bytov.

Rozhodli o tom v pondelok miestni poslanci na mimoriadnom rokovaní zastupiteľstva, ktorého súhlas bol potrebný na oficiálne vyhlásenie zbierky.

"Záujem pomôcť je naozaj vysoký," skonštatoval starosta Petržalky Ján Hrčka s tým, že samospráva eviduje množstvo výziev na pomoc. Finančné prostriedky bude možné posielať na účet mestskej časti od pondelka do 23. februára 2022, s tým, že vyzbierané peniaze budú využívané priebežne. Mestská časť zároveň zo svojho rozpočtu vyčlení 1500 eur, viacerí poslanci sú podľa poslanca Miroslava Draguna pripravení pomôcť aj nefinančne. Okrem toho pridelí mestská časť do konca januára budúceho roka pohotovostný byt.  

Zdroj: Facebook/ Polícia SR - Bratislavský kraj

Peniaze je možné posielať na oficiálny bankový účet samosprávy zriadený v Prima banke Slovensko - IBAN SK78 5600 0000 0018 0059 4067. Pre uľahčenie finančných transakcií vytvorila mestská časť zároveň viaceré verzie platobných QR kódov, a to pre sumy od 5 do 50 eur, ktoré ľudia do zbierok posielajú najčastejšie.

"Táto tragédia zasiahla mnohých, preto považujeme za povinnosť mestskej časti vynaložiť snahu a v rámci našich možností pomôcť dotknutým rodinám či už finančne, alebo inak. O to viac v období sviatkov a v mínusových teplotách," poznamenal Hrčka.

Na základe rozhodnutia poslancov by mal zároveň starosta požiadať predsedu vlády o dotáciu na pomoc rodinám zasiahnutých požiarom, ktorý si vyžiadal nemalé materiálne i finančné škody. Vylúčená nie je ani pomoc Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

Požiar na Andrusovovej ulici v bratislavskej Petržalke, ktorý vypukol v pondelok 20. decembra neskoro večer, poškodil viacero bytov a tiež fasádu bytového domu. Pri požiari vznikla škoda približne 150.000 eur. Záchranári a hasiči museli ošetriť 16 osôb. Šesť osôb museli previezť na ošetrenie do nemocníc.

Zisťovateľ príčin požiarov za ohnisko označil byt na druhom poschodí. Pravdepodobnou príčinou požiaru bola neodborná manipulácia s ohňom. Polícia v tomto prípade začala trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia.

Pre vyhlásenie finančnej zbierky sa rozhodla mestská časť na základe desiatok podnetov a otázok zo strany obyvateľov, ako by mohli pomôcť. Na výzvu o pomoc s vyprataním bytu reagovali viacerí  dobrovoľníci z radov dobrovoľných hasičov či hokejbalistov.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?