Ako v horore: Prešli sme sa Filiálkou, bol to ešte väčší hnus, ako sme očakávali

7.12.2021
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Keď sme sa priblížili k chátrajúcej malej budove, medzi váľajúcimi sa odpadkami nastal pohyb. To sa rozutekalo množstvo potkanov, ktoré tu žijú. Ich paniku využil dravý vták, ktorý sa spustil z oblohy a jedného z potkanov si odniesol. Nie, toto nie scénka z filmu, ale náš zážitok zo širšieho centra Bratislavy.

Vo štvrtok sme vás informovali o zúfalstve obyvateľov okolia bývalej železničnej stanice Filiálka v bratislavskom Novom Meste (pri Trnavskom mýte). Hoci ide o miesto, ktoré môžeme označiť za širšie centrum Bratislavy, obyvateľom bývajúcim v okolí spôsobuje jeho stav už roky problémy, s ktorými si nik nevie poradiť. Priamo pod oknami  majú neporiadok, výkaly, ale aj pohľad na drogovo závislých či ľudí bez domova, ktorí tu vykonávajú svoje fyzické potreby vrátane tých sexuálnych. My sme sa na miesto vybrali opäť, tentokrát v sprievode miestneho poslanca Pavla Troiaka (PS, Team Vallo), ktorý sa problémom tejto lokality dlhodobo venuje.

Stretli sme sa pri nenápadnom plote, ktorý oddeľuje lokalitu  zo strany Šancovej ulice. Odpadkov tu pochopiteľne neubudlo, je zrejmé, že problém treba akútne riešiť. Na niektorých miestach je odpadu toľko, že sa sem až bojíte vkročiť, aby ste nenatrafili na výkaly či injekčné striekačky. Troiak pravidelne oslovuje Železnice SR, ktorým pozemok patrí, a snaží sa dosiahnuť zlepšenie. Najnovšie na jeho návrh miestne zastupiteľstvo v Novom Meste schválilo uznesenie, v ktorom zaviazalo starostu, aby do konca roka 2021 zvolal pracovné stretnutie za účasti Železníc SR, ministerstva dopravy, krajskej dopravnej polície a magistrátu. Cieľom je, aby všetci spoločne našli pre toto územie riešenie. Samospráva tu poriadok urobiť nemôže, pretože nejde o jej pozemok. Železnice ho prakticky nečistia, argumentujú i tým, že nejde o ich neporiadok.  

Poslanec Troiak na území bývalej Filiálky:

Obrátili sme sa na Nové Mesto s otázkou, kedy sa pracovné stretnutie, ktoré má riešiť tento problém, uskutoční. Akonáhle získame reakciu, doplníme ju do textu.

Zdroj: ms

Tento neporiadok nájdete hneď za plotom zo strany Šancovej.

Do lokality je oficiálne zákaz vstupu, nachádza sa tu však oficiálny chodník pre chodcov. Vzniklo tu i tolerované parkovisko, keďže pozemok je nevyužitý a nájsť miesto v okoli Istropolisu je naozaj problém. Časť tohto "parkoviska", kde autá mohli ohroziť prechádzajúcich chodcov, počas uplynulého víkendu už Železnice prehradili a policajti upozorňovali vodičov, aby svoje autá preparkovali. Do konca mesiaca však uzavrú aj zvyšok nelegálneho parkoviska, teda vstup zo Šancovej ulice. To tiež podľa Troiaka nie je ideálne riešenie. Keďže miest na parkovanie je v okolí naozaj málo, chce sa usilovať o to, aby v tejto časti ostala možnosť parkovania zachovaná.

Zdroj: ms

Do časti parkoviska už najnovšie nie je možný vstup autom, pribudla policajná páska a kusy betónu, ktoré do cesty umiestnili Železnice.

Oslovili sme aj Železnice SR, aby sa k neporiadku na Filiálnom nádraží vyjadrili. "Problém znečisťovania pozemku Bratislava Filiálka riešime niekoľko rokov. Ako sme už v minulosti uviedli, za ostatné roky ŽSR vynaložili desaťtisíce eur na vyzbieranie a odvoz komunálneho a stavebného odpadu, ktorý tam navozili obyvatelia Bratislavy. Navyše sme museli zatarasiť garáže, ktoré majú svojich majiteľov, ale sa k nim nehlásia, pretože ich začali obývať ľudia bez domova. Práve títo ľudia vyberajú kontajnery pri obytných domoch v blízkosti a prevážajú to na uvedený pozemok. Pri každej nelegálne uloženej skládke odpadu postupujeme v zmysle zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch a ohlasujeme ju na príslušný Okresný úrad na oddelenie životného prostredia. Vzhľadom na to, že vždy ide o komunálny alebo stavebný odpad v zmysle tohto zákona odstraňuje mestská časť. Žiadny odpad, ktorý sa nachádza na stanici Bratislava Filiálka, nepochádza z činnosti ŽSR. Máme za to, že vaše upozornenie by malo smerovať na mestskú časť Bratislava - Nové Mesto, aby vytvorili stojiská odpadov s uzamykateľným oplotením," reagovala na našu otázku hovorkyňa Železníc SR Ria Feik Achbergerová.

Ak sa vyberiete po pozemku smerom ku Kukurici (k Jarošovej), najskôr prejdete okolo chátrajúcej budovy bývalej železničnej stanice. Je to škoda, zrejme by sa dala krásne zrekonštruovať.

Zdroj: ms

Budova bývalej železničnej stanice.

Keď prejdete ešte pár desiatok metrov, po pravej strane uvidíte staré garáže pre osobné autá, ktoré spomínala aj hovorkyňa. Počas našej návštevy sa tu ako tiene pohybovalo pár ľudí, pravdepodobne bez domova.

Zdroj: ms

Garáže, v týchto priestoroch sa pohybujú ľudia bez domova, hneď za nimi je Kukučínova ulica.

Ak si myslíte, že to už nemôže byť horšie, môže. O kúsok ďalej natrafíte na ruinu malej budovy, podľa Železníc ide o bývalé stavadlo. Na tomto mieste sa nachádza naozaj obrovské množstvo neporiadku a čo je horšie, rovnaké množstvo potkanov, ktoré začali pred nami v panike pobiehať a zaliezať pod smeti. Situáciu využil i dravý vták, ktorý na jedného z potkanov priamo pred našimi očami zaútočil, zdrapil do pazúrov a odletel s ním preč.

Zdroj: ms

V týchto odpadkoch pobehujú desiatky potkanov.

Pokiaľ ide o túto, z pamiatkarskeho hľadiska asi bezcennú budovu, mala by sa zbúrať. Ako nám Troiak prezradil, Železnice zareagovali na jeho iniciatívu a ešte v marci bolo vydané povolenie na zbúranie tejto budovy. Dúfa, že sa tak stane do konca roka.

Pri ruine stavadla:

Zaujímalo nás, čo sa na pozemku bude diať v najbližšom čase. Z odpovede hovorkyne Železníc SR vyplýva, že okrem toho, že uzavrú aj zvyšok plochy, kde parkujú autá, iné zmeny očakávať zatiaľ nemožno. 

FOTOGALÉRIA:

"Aktuálne ŽSR nemajú v pláne robiť stavebné úpravy ani rekonštrukčné práce na stanici Bratislava Filiálka. V objekte ŽST Bratislava Filiálka vykonávame pravidelne kosenie a výrez porastov či už vlastnými kapacitami, alebo externými dodávateľmi. V tomto roku sme zaplatili za úpravu pozemkov externým firmám viac ako 10.000 eur. Na hraniciach objektu sú umiestnené tabule s oznámeniami o zákaze vstupu, mimo spojovací chodník ulíc Kukučínova - Filiálne námestie.
Obyvatelia zákaz vstupu nerešpektujú, pohybujú sa po celom areáli a znečisťujú tento priestor. Pravidelne riešime umiestnený odpad nahlasovaním na odbor životného prostredia. Tak isto sa nedodržiava zo strany vodičov zákazová značka na vstupe do areálu železničnej stanice z ulice Šancová. Minulý mesiac sme po dohode s Políciou SR pristúpili k uzatvoreniu všetkých nelegálnych vstupov pre motorové vozidlá okrem vjazdu zo Šancovej ulice. Koncom tohto mesiaca hodláme uzatvoriť za asistencie polície aj tento vstup. Radi by sme týmto aj vyzvali občanov, aby pri spozorovaní poškodzovania štátneho majetku túto skutočnosť nahlásili na Políciu SR. ŽSR ako správca objektu má len obmedzené možnosti na zabezpečenie tohto objektu a nedisponuje ani represívnou zložkou, ktorá by za porušovanie zákazov mohla udeľovať pokuty," uviedla Achbergerová.

VIDEO: Neporiadok, výkaly a drogovo závislí. Čo sa skrýva za nenápadným múrom vedľa Trnavského mýta?

Zúfalstvo obyvateľov okolia bývalej železničnej stanice Filiálka v bratislavskom Novom Meste, ktorá sa nachádza pri Trnavskom mýte, pokračuje. Napriek tomu, že na problém dlhodobo upozorňujú, priamo pod oknami im asociáli naďalej hromadia odpadky, ktoré nemá kto odpratať. Najnovšie jedna z obyvateliek nakrútila video, aby upozornila, na čo sa tunajší ľudia musia z okien pozerať.

(ms)

Páčil sa vám článok?