VIDEO: Neporiadok, výkaly a drogovo závislí. Čo sa skrýva za nenápadným múrom vedľa Trnavského mýta?

2.12.2021
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Zúfalstvo obyvateľov okolia bývalej železničnej stanice Filiálka v bratislavskom Novom Meste, ktorá sa nachádza pri Trnavskom mýte, pokračuje. Napriek tomu, že na problém dlhodobo upozorňujú, priamo pod oknami im asociáli naďalej hromadia odpadky, ktoré nemá kto odpratať. Najnovšie jedna z obyvateliek nakrútila video, aby upozornila, na čo sa tunajší ľudia musia z okien pozerať.

"Čo sa skrýva za týmto plotom, mnohí z vás nevedia a ja by som vám to rada ukázala," uviedla svoje video miestna obyvateľka a zároveň známa jazzová speváčka Jana Dekánková. A ak ste pozerali ďalej, po chvíli sa vám naskytol naozaj odporný pohľad na neporiadok, hromady smetí, výkaly a injekčné striekačky. Tie sú pred očami bežných okoloidúcich skryté za betónovým plotom oddeľujúcim bývalú železničnú stanicu od okolitého sveta.

Na časti pozemku bývalej stanice vzniklo nelegálne parkovisko (všetky tu parkujúce vozidlá porušia značku zákazu vjazdu), z ďalšej časti postupne vzniklo verejné smetisko, po ktorom sa pohybujú rôzne indivíduá, často i drogovo závislí ľudia, ktorí tu vykonávajú malú i veľkú potrebu, užívajú si sexuálne radovánky či aplikujú si drogy. A obyvatelia okolitých domov sa na to už celé roky bezmocne pozerajú z okien. Raz za čas sami územie vyčistia, prípadne im pomôžu nejakí dobrovoľníci a všetko pokračuje po starom.

Video, ktoré zverejnila miestna obyvateľka:

Problém Filiálky trvá už roky, aj v Bratislavských novinách sme naň upozorňovali. Pozemok Filiálneho nádražia, kde sa nachádza bývalá, roky chátrajúca a pôvodne krásna stanica, patrí Železniciam Slovenskej republiky. I to je dôvod, prečo ho nemôže vyčistiť napríklad samospráva Nového Mesta. Zo zákona totiž nemôže zasahovať na pozemkoch, ktoré jej nepatria.

Zdroj: ms

Spomínané "čarovné" miesto sa nachádza za týmto plotom.

"Na minulom miestnom zastupiteľstve som predložil uznesenie, ktorým som zaviazal starostu Nového Mesta, aby do konca roka zorganizoval pracovné stretnutie za účasti ŽSR, Ministerstva dopravy a výstavby, Magistrátu hlavného mesta SR BA a Policajného zboru SR, aby sme spoločne našli riešenie, ako ďalej s daným územím. Téme sa venujem už dlhú dobu a súhlasím, že toto územie je nebezpečné a nepatrí do 21. storočia. Verím, že moje uznesenie a pracovné stretnutie prinesie pozitívne správy," informoval o najnovšom vývoji miestny poslanec Pavol Troiak, ktorý sa tomuto problému venuje dlhodobo.

Na mieste sme sa boli pozrieť i my a je to presne tak, ako opísala miestna obyvateľka Jana Dekánková.

Zdroj: ms

Pozemok je hneď oproti tržnici a Železničnej nemocnici.

Oslovili sme opätovne Železnice Slovenskej republiky a mestskú časť Nové Mesto s otázkou, ako plánujú problémové územie riešiť. Akonáhle dostaneme odpovede, doplníme ich do článku. Pred dvoma rokmi Železnice SR reagovali takto: "Problém znečisťovania pozemku Bratislava Filiálka riešime niekoľko rokov. V posledných troch rokoch ŽSR vynaložili skoro 20 000 eur na vyzbieranie a odvoz komunálneho a stavebného odpadu, ktorý tam navozili obyvatelia Bratislavy. Navyše sme museli zatarasiť garáže, ktoré majú svojich majiteľov, ale sa k nim nehlásia, pretože ich začali obývať ľudia bez domova. Práve títo ľudia vyberajú kontajnery pri obytných domoch v blízkosti a prevážajú to na uvedený pozemok. Pri každej nelegálne uloženej skládke odpadu postupujeme v zmysle zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch a ohlasujeme ju na príslušný Okresný úrad. Vzhľadom na to, že vždy ide o komunálny alebo stavebný odpad v zmysle tohto zákona odstraňuje mestská časť. Žiadny odpad, ktorý sa nachádza na stanici Bratislava Filiálka, nepochádza z činnosti ŽSR. Máme za to, že vaše upozornenie by malo smerovať na mestskú časť Bratislava - Nové Mesto, aby vytvorili stojiská odpadov s uzamykateľným oplotením. Aktuálne ŽSR nemajú v pláne robiť stavebné úpravy ani rekonštrukčné práce na stanici Bratislava Filiálka."

Zdroj: ms

Na pozemku napriek zákazu parkuje mnoho áut, no ich majiteľom sa nečudujeme. Parkovacích miest v Novom Meste je málo a pozemok i tak nie je nijako využitý.

(ms) 

Páčil sa vám článok?