Robí hanbu jeho menu. Niektorí poslanci navrhujú premenovať Satinského ulicu v Starom Meste

30.11.2021
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Neuveriteľných viac ako päť rokov autá a ani chodci nemôžu prechádzať cez Satinského ulicu, ktorá spája Dunajskú a Cintorínsku v bratislavskom Starom Meste. Bráni tomu plot a odpor obyvateľov novostavby, s ktorými si úrady celé roky nevedia poradiť. Najnovšie poslanci z Teamu Vallo v Starom Meste prišli s návrhom, aby ulička prišla o svoje meno.

Nenápadnú uličku pomenovali na počesť populárneho herca a humoristu Júliusa Satinského v októbri 2015 a vzápätí vznikol rozruch okolo jej využívania. Hoci komunikácia je zaznačená v Územnom pláne zóny Dunajská už od roku 2005, hlavné mesto ani mestská časť Staré Mesto ju stále nemá v správe.

Vlastníkom pozemku sú majitelia bytov v priľahlom polyfunkčnom dome na Dunajskej ulici a tí tu priechodnú ulicu nechcú. Zatarasili ju najskôr kontajnermi, neskôr na ňu osadili a vzápätí demontovali plot, potom kužele a pneumatiky, nedávno bol po celej šírke ulice pletivový plot a najnovšie už dokonca pribudol plot pevný. 

Zdroj: ms

Pletivo najnovšie nahradil tento pevný plot. Pohľad zo strany Cintorínskej ulice. 

Poslanec Matej Vagač o premenovaní ulice:

Staromestskí poslanci z Teamu Vallo si myslia, že dohoda s obyvateľmi bytovky nie je možná a navrhujú ulicu teda premenovať. Už to podľa nich nie je ulica, ale obyčajný vjazd do garáže. A vjazd do garáže, akokoľvek honosný, nie je hoden niesť meno slávneho, známeho a obľúbeného človeka a Staromešťana, akým bol Julo Satinský.

Zdroj: ms

Matej Vagač, Dana Kleinert a Peter Skalník z Teamu Vallo chcú ulicu premenovať. 

“Máme za to, že táto oplotená ulica je v priamom rozpore s nami vnímaným odkazom Júliusa Satinského... Ulica pomenovaná po tomto významnom človeku by mala prinášať hodnoty dobra, láskavosti a komunikácie a tiež praktické a logické spojenia, ktoré potrebujú občania. Práve táto ulica mala a mohla skracovať ľuďom nášho mesta cestu do nemocnice či na trolejbus, alebo do školy medzi Dunajskou a Cíntorínskou ulicou”, povedal dnes Matej Vagač, mestský a zároveň miestny poslanec. 

“Keďže s majiteľmi plota nejde pohnúť ani po rokoch, ako prvý krok navrhujeme premenovať súkromnú časť ulice na ulicu “Pred plotom”. Postupne tak uvoľníme názov pre inú ulicu alebo miesto Starého Mesta, pre ktoré by bolo toto pomenovanie významným ocenením, ” doplnil ho ďalší miestny poslanec Peter Skalník. 

Zdroj: ms

Slepá Satinského ulica zo strany Dunajskej a bytovka, ktorej obyvatelia si neželajú, aby cez ňu chodili ľudia. 

​A ako dodala poslankyňa Dana Kleinert, hneď v druhom kroku sa chcú spýtať ľudí, kde by v Starom Meste chceli mať ulicu alebo miesto nazvanom po Julovi Satinskom. "My prichádzame s pár návrhmi, napríklad pomenovať vedľajší parčík na Dunajskej na Parčík Jula Satinského alebo premenovať časť ulice Mlynské nivy od križovatky s Karadžičovou po križovatku Ul.29.Augusta, možností je viac,” dodala. 

Zdroj: ms

​A ešte jeden pohľad zo strany Cintorínskej. 

Poslanci zriadili aj stránku  www.zuctyksatinskemu.sk, kam môže svoje návrhy poslať každý a následne ich chcú prerokovať na poslaneckej komisii a tiež skonzultovať s manželkou Júliusa Satinského Vierou Satinskou ako aj jeho dcérou Luciou Molnár Satinskou. 

Mestská časť Staré Mesto rieši sprístupnenie Satinského ulice už niekoľko rokov a priznáva, že nájsť východisko z niekoľkoročného sporu je zložité. „Snažíme sa nájsť spôsob, ako ulicu spriechodniť, pravdou však je, že situácia je komplikovaná, keďže pozemok pod komunikáciou patrí súkromným majiteľom (majitelia bytov v priľahlej nehnuteľnosti) a komunikácia nebola odovzdaná hlavnému mestu na užívanie, " vysvetlila ešte v máji mestská časť.

(ms) 

Páčil sa vám článok?