Starosta Kusý reaguje na OZ Vagus: Obťažovanie žien, surové bitky, či ľudské výkaly na detskom ihrisku sú neprijateľné!

29.11.2021
Rudol Kusý

Zdroj: Facebook/Rudolf Kusý

Páčil sa vám článok?

Starosta Nového Mesta Rudolf Kusý reagoval na svojej sociálnej sieti na otvorený list OZ Vagus a na situáciu správania sa ľudí bez domova, ktoré sa deje na viacerých verejných miestach v tejto mestskej časti, hlavne v parku na Račianskom mýte či na Kuchajde. Podľa jeho slov je bezpečnosť obyvateľov prvoradá. Upozornil tiež, že túto situáciu sa s OZ Vagus pokúšal neúspešne riešiť v minulosti.

 "Bývam len kúsok od parku a susedia ma pravidelne zastavovali a sťažovali sa. Napokon, videl som to vždy, keď som cez park prechádzal. Ľudia bez domova boli všade. Nielen na svojich tradičných miestach, ale všade, " priblížil situáciu šéf novomeskej samosprávy Kusý s tým, že v parku pribudla skupina mladých, divoko vyzerajúcich mužov, ktorí namiesto obvyklého pocitu ľútosti obavy. Upozornil, že aj sťažnosti ľudí boli iné. "Obvyklú nespokojnosť s neporiadkom, ktorý ľudia bez domova urobili okolo lavičiek, ktoré obsadili, sa zmenili na problémy s obťažovaním žien, agresívnym žobraním od seniorov a na vykonávanie si veľkej potreby priamo na detskom ihrisku," spresnil Kusý. Návštevníci parku sa tiež stávali svedkami surových bitiek, ktoré boli dovtedy nevídané.

Starosta informoval, že preto požiadali o pomoc mestskú aj štátnu políciu, ktorí na túto žiadosť prišli, identifikovali hľadané osoby, aj mužov, ktorí práve opustili brány väzníc. Upozornil však, že nemohli byť v parku stále a tak poprosili  o pomoc občianske združenie Vagus, ktoré len pár krokov od Račianskeho mýta prevádzkuje zariadenie pre ľudí bez domova. Kusý tvrdí, že nielenže nepomohli, ale ani neodpovedali.

"Ozvali sa až tento víkend. Nie s ponukou pomôcť. Napísali mi otvorený list, ktorý rovno poslali do médií, takže nám nedali ani priestor na ich predstavu nápravy," pripomenul Kusý. Nesúhlasia totiž, že technické služby, ktoré sa starajú o park - EKO-podnik, si na základe sťažností a prosieb ľudí a na základe rozhodnutia poslancov miestneho zastupiteľstva najal strážnu službu. Z otvoreného listu sa Kusý dozvedel, že vraj strážnici bezdôvodne fyzicky napádali ľudí bez domova. Tvrdí, že všetci, čo ho poznajú, vedia, že násilné riešenie problémov odsudzuje. A je jedno, či je cieľom agresie mamička s dieťaťom, senior alebo človek bez domova. Preto okamžite kontaktovali pracovníkov SBS, ale hlavne políciu. "Tá nám potvrdila, že žiadne spomínané napadnutie neeviduje. A nielen to, potvrdila, že počet konfliktných situácií v parku od nástupu SBS klesol," reaguje na obsah listu Oz Vagus Kusý.

Situáciu Kusý vysvetľuje jasne. "Vážení kolegovia z Vagusu, pretože si vážim vašu náročnú prácu a od začiatku vám fandím, tak situáciu vysvetlím veľmi jasne. Páni strážnici sú v parku preto, aby vysvetlili každému, kto to nevie, že na ženy sa oplzlo nepokrikuje, od seniorov sa agresívne nežobre, na detskom ihrisku sa veľká potreba nevykonáva,  ľudia sa surovo nebijú, ani sa im nevyhráža smrťou," pokračuje starosta.

​Pripomenul, že v Novom Meste sa snažia s ľuďmi bez domova systematicky pracovať. Výsledkom je zánik jednej z najväčších bezdomoveckých kolónií v Bratislave, ktorá bola roky na Zátiší. Zdôraznil, že ani jeden z ľudí zo Zátišia neprešiel na Račianske mýto, ako sa to snažia niektorí klamlivo tvrdiť. "Ak je naším spoločným cieľom riešiť kritickú situáciu na Račku, možno by bolo fajn miesto odkazov cez médiá si sadnúť za spoločný stôl. Nielen vaše občianske združenie vie, že dvere u mňa sú vždy otvorené. Ale tváriť sa, že je v poriadku obťažovanie žien, surové bitky, či ľudské výkaly na detskom ihrisku, nebudeme, "dodal na záver Rudolf Kusý.

(nc)

Páčil sa vám článok?