FOTO a VIDEO: V Pentagone postavia novú policajnú stanicu za 200-tisíc eur, sídliť bude v priestoroch dnešného pohostinstva

8.11.2021

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava plánuje v obytnom dome Pentagon na Stavbárskej ulici vo Vrakuni odkúpiť súčasné priestory pohostinstva a zriadiť v nich stanicu mestskej polície. Stálou prítomnosťou mestských policajtov chce zvýšiť bezpečnosť v lokalite, ktorá má dlhodobé problémy s drogovo závislými ľuďmi a drogovými dílermi. Ak kúpu na budúci týždeň za vyše 200-tisíc eur odsúhlasia bratislavskí mestskí poslanci, nová stanica by mala fungovať už v letných mesiacoch budúceho roka.

V roku 2017 v Pentagone na krátky čas mesto postavilo dočasnú stanicu mestskej polície, ktorá mala riešiť dlhodobé problémy mestskej časti s touto lokalitou. Sídlila však len prívesnom karavane a podľa vrakunského starostu Martina Kuruca nesplnila svoj účel. „Príslušníci mestskej polície tam nemali dostatok pohodlia, na to, aby mohli plnohodnotne fungovať, nebola tam sprcha, toalety, nemohol tam 24h sedieť, bola tam zima. Tieto priestory sú plnohodnotné so zázemí, takže to vnímam ako výrazný krok dopredu,“ vysvetlil Kuruc.

​Nová stanica mestksej polície bude sídliť v priestoroch súčasného pohostinstva blízko schodov, kde sa často zdržiavajú drogovo závislí ľudia. Podľa slov Kuruca súčasťou novej stanice bude aj rozšírenie kamerového systému v danej lokalite.  "Chceme rozšíriť kamerový systém v lokalite. Policajt by tak už priamo tu mohol sledovať, čo sa na kamerách deje. Stanica by sa taktiež mohla stať miestom prvého kontaktu a polícia by vedela okamžite zasiahnuť," skonštatoval starosta, ktorý verí verí, že zriadenie takejto stanice prinesie želané ovocie, aj keď to nebude hneď po otvorení, dúfa, že do roka od otvorenia budú ľudia pociťovať v tejto oblasti zmeny k výraznemu zlepšeniu.

 "Sedem rokov, čo som vo funkcii starostu MČ Vrakuňa som bol pri všetkých krôčikoch, ktoré postupne zlepšovali podmienky a kvalitu života pre komunitu v Pentagone. Sedem rokov som si uvedomoval, že jediné skutočné a efektívne riešenie je vybudovanie stanice mestskej polície priamo v objekte Pentagonu. Slušní ľudia vo Vrakuni a Podunajských Biskupiciach sa po dlhých desaťročiach môžu konečne dočkať skutočného zlepšenia kvality ich životov a zároveň zlepšenia bezpečnostnej situácie,“ dodal Martin Kuruc. 

​Mestská polícia má v rámci zriadenia novej stanice v oblasti spolupracovať so štátnou políciou, ako aj mimovládnymi organizáciami, ktoré v oblasti dlhodobo pôsobia. Mesto v ohrozených lokalitách vrátane Stavbárskej ulice, známej ako Pentagon, presadzuje kombinovaný prístup podpory jednak sociálnych a zároveň represívnych opatrení. Vnímame dopyt po zvýšení kontroly a bezpečnosti v tejto oblasti, ale tiež potrebu poskytnutia dlhodobej a odbornej pomoci komunite - deťom, mladým ľuďom a rodinám v núdzi.

Mestská polícia pôsobí v danej lokalite už v súčasnosti, aktuálne v oblasti hliadkuje minimálne šesťkrát denne, pričom sa striedajú príslušníci z veliteľstva v Ružinove a členovia Útvaru zásahovej jednotky a kynológie, ktorí sú školení na to, ako pracovať v rizikových oblastiach.

„Kontrolu priestorov vykonávame v denných aj v nočných hodinách. Hliadku je možné privolať, samozrejme, aj mimo pravidelných kontrol. Veríme, že vysunuté pracovisko pre mestskú políciu prinesie do tejto oblasti viac pokoja a uľahčí prácu aj občianskym združeniam a terénnym pracovníkom mesta, ktorí v tejto lokalite pôsobia. Ich aktivity sú nesmierne dôležité pre pomoc ľuďom žijúcim so závislosťou a len v kombinácii s nimi dokážeme pomôcť obyvateľom Stavbárskej ulice,“ priblížil náčelník Mestskej polície Miroslav Antal.

Zdroj: nc

​Nová stanica MP bude sídliť v priestoroch tohto pohostinstva

Náčelník Mestskej polície Bratislava Miroslav Antal tvrdí, že ich hliadky chodievajú okolie Pentagonu kontrolovať pravidelne, ale nie vždy tam môžu stráviť dlhší čas. "Vždy, keď sem hliadky štátnej či mestskej polície prídu a upozornia ich, že sa dopúšťajú trestnej činnosti alebo narúšajú verejný poriadok, tak to zafunguje, keď odídu, tak sa zase tí ľudia vrátia späť," povedal Antal s tým, že keď tu bude stála prítomnosť mestskej polície, tento priestor bude slúžiť svojmu účelu a obyateľom mestskej časti, nie drogovo závislým.

Na začiatku by v stanici pri Pentagone mala mať polícia päťdňovú službu, ak sa podarí získať ďalších policajtov, tak neskôr plánujú jej fungovanie nonstop sedemdňovú službu. Výhodou podľa nočného primátora  aj tesná blízkosť mestskej časti Podunajské Biskupice. "Obdobná stanica mestskej polície na Obchodnej ulici funguje v štandardnom režime traja ľudia, jeden je na operačnom stredisku a potom je tam dvojčlenná hliadka. Ten cieľ je fungovať od nejakého obdobia v režime 24/7," povedal pre banoviny.sknočný primátor Martin Královič s tým, že k väčšej bezpečnosti má pomôcť aj postupne rastúci počet mestských policajtiek a policajtov, ktorí pribúdajú prostredníctvom nového, vlastného vzdelávacieho centra.

Starosta Kuruc podotkol, že Vrakuňa a Podunajské Biskupice majú dlhodobý problém s bezpečnosťou. Drvivá väčšina obyvateľov Stavbárskej sú podľa jeho slov pritom slušní ľudia. Neporiadok a kriminalitu spôsobujú iní ľudia, ktorí tu prespávajú v noci a chodia z iných mestských častí alebo Slovenska," povedal Kuruc. Bratislavský nočný primátor Martin Královič si myslí, že vďaka zriadeniu stanice mestskej polície i rozšíreniu kamerového systému sa podarí z tejto lokality postupne dostať von drogových dílerov. "Jadrom toho problému sú drogoví díleri a tí ľudia, ktorí tu posedávajú, sú len dôsledok toho," povedal pre banoviny Královič s tým, že je to najvhodnejšie riešenie ako nastoliť verejný poriadok, znížiť otvorenú drogovú scénu a vytvoriť zázemie pre štátnu políciu, aby mohla aktívnejšie vykonávať zásahy voči dílerom drog v Pentagone.

O prenájme priestorov v hodnote 225-tisíc eur pre účely zriadenia policajnej stanice budú na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva vo štvrtok rozhodovať mestskí poslanci. Do konca januára by mali byť priestory v rukách mesta, ktoré ešte pred letom ráta s vybudovaním samotnej stanice.

Novú policajnú stanicu výrazne privítala aj obyvateľka Pentagonu Andrea, ktorá žije na Stavbárskej a neľahkú situáciu bývania v problémovej lokalite zažíva často a dúfa, že zriadením novej stanice sa život v lokalite zlepší. Prenasledovali ju dvakrát, keď šla večer domov alebo bola svedkom naháňačiek a bitiek dílerov, keď sa obávala, či nezaútočia náhodou aj na ňu. Problémom je podľa nej aj združenie Oddyseus, ktorí závislým pomáhajú, ale použité striekačky po nich nepozbierajú a je to nebezpečné aj z hľadiska toho, že v blízkosti Pentagonu je základná, stredná škola aj škôlka či zdravotné stredisko. "Práve teraz som išla okolo zdravotného strediska a videla som štyroch ľudí, ktorí si pichali dávku..tu ide o to, že sa to deje stále, cez deň aj noc," povedala pre banoviny Andrea.Tvrdí, že pohostinstvo, kde bude zriadená nová mestská polícia často navštevujú problémoví ľudia a predavačky sa s nimi často doťahujú a musia "problémových" vyhadzovať. 

(nc)

Páčil sa vám článok?