VIDEO: 300 bratislavských lavičiek pribudne v meste do konca roka, v akých lokalitách ich nájdete?

11.10.2021
Bratislavská lavička

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

V Bratislave pribudne do konca roka 300 nových lavičiek, ktoré vychádzajú z tradície starej československej lavičky. Viac ako 200 z nich bude umiestnených v Sade Janka Kráľa. Celkovo 1000 bratislavských lavičiek v rámci mestského projektu by malo byť osadených do jesen budúceho roka. Informoval o tom primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Projekt 1000 lavičiek podľa slov primátora Matúša Valla dostáva konkrétne kontúry a 1000 nových lavičiek v Bratislave je realitou. 

"Myslím si, že lavičky zohrajú veľkú rolu v tom, ako vyzerá naše mesto. Okrem toho, že sú pohodlné, vychádzajú z tradície starej československej lavičky," uviedol Vallo. Primátor konštatoval, že prvé kusy lavičiek z verejného obstarávania už majú a obstarávateľ dodal lavičky v dobrej kvalite a cene.  Partnerom pre hlavné mesto je v rámci projektu ČSOB, ktorá prispeje sumou 200 000 eur, čím zaplatí tretinu z finálneho počtu lavičiek. Zvyšok zaplatí hlavné mesto, financie má alokované vo svojom rozpočte tento i budúci rok. Cena jednej lavičky je 560/eur.

Prvé z nich sa objavia v hlavnom meste už v novembri v jednotlivých vytypovaných lokalitách vo verejnom priestore. Viac ako 200 z nich pribudne v Sade Janka Kráľa, čím sa v tomto parku vymenia všetky pôvodné lavičky. Stať by sa tak malo do jari 2022, závisieť to bude od poveternostných podmienok. Mesto avizovalo, že do konca roka pribudnú aj napríklad v Parku Karlova Ves, v oblasti Mlynských nív, na Račianskej ulici v blízkosti Policajného prezídia či na Osuského a Ševčenkovej ulici.   

Zdroj: nc
​Dizajn lavičky sa niektorým môže zdať povedomý, je totiž známa z rozprávok o krtkovi.

Zdroj: nc

​Pražská lavička svojím dizajnom nadväzuje na historickú československú lavičku – funkčnú, ergonomickú lavičku. Jej autormi sú dizajnéri Michal Froněk a Jan Němeček zo štúdia Olgoj Chorchoj. 

Ďalšie dodávky lavičiek bude hlavné mesto následne osádzať od budúceho roka. Bratislavské lavičky budú postupne dopĺňať, ale tiež nahrádzať nimi staré, aj jednotlivé mestské časti. Objavia sa tak napríklad na Malokarpatskom námestí v MČ Lamač, v Parku Družby v MČ Dúbravka či v MČ Vrakuňa na Vrakunskej promenáde na Podunajskej. Hlavné mesto bude dávať Bratislavské lavičky mestským častiam do správy.

"Mestským častiam sme ponúkli, že im zapožičiame lavičky, aby ich umiestnili a distribuovali aj do svojich priestorov a tam ide približne 300-400 lavičiek. Primárne budú umiestnené na nové miesta, tam, kde chýbajú," povedal pre banoviny.sk Vallo.

Dizajn osvedčenej pražskej lavičky získala v spolupráci s českou metropolou Bratislava ešte minulý rok. Autormi Pražskej lavičky sú dizajnéri Michal Froněk a Jan Němeček zo štúdia Olgoj Chorchoj. Dizajn lavičky sa niektorým môže zdať povedomý, je totiž známa z rozprávok o krtkovi. "Spolu s lavičkou pribudnú do Bratislavy aj ďalšie prvky mobiliáru podľa českého vzoru - kôš a stojan na bicykle, ktoré ladia s mestským prostredím, tvoria jednotný set vhodný do centra mesta, ako aj do okolitého prostredia a mestských častí a budú aj v súlade s manuálmi verejných priestranstiev oboch miest," dodal Vallo.

(nc)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie