Prečo sa v Petržalke počas prvých chladných októbrových dní ešte nekúrilo?

9.10.2021
0
Radiátor - vykurovanie

Zdroj: red

Páčil sa vám článok?

„Aj napriek chladným nočným teplotám sa v Petržalke ešte stále nekúri,“ napísal nám do redakcie začiatkom tohto mesiaca čitateľ so žiadosťou o zdôvodnenie. Zisťovali sme, aká je momentálna situácia, respektíve, prečo sa v niektorých lokalitách ešte ani počas prvých chladných októbrových dní kúriť nezačalo.

„Na základe platnej legislatívy je možné spustiť vykurovanie až po naplnení podmienok presne stanovených Zákonom Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky (MH SR) č..657/2004 Z. z. o Tepelnej energetike a takisto Vyhláškou MH SR č.152/2005 Z. z. o určenom čase a určenej kvalite dodávky tepla pre konečného spotrebiteľa,“ informovala nás Slavomíra Vogelová, riaditeľka marketingu a komunikácie Veolia SK.

Ako uviedla, vykurovacia sezóna sa začína 1. septembra príslušného kalendárneho roka a končí sa 31. mája nasledujúceho kalendárneho roka. „K spusteniu vykurovania dochádza vtedy, ak vonkajšia priemerná denná teplota vzduchu vo vykurovacom období klesne počas dvoch za sebou nasledujúcich dní pod 13 °C a podľa predpovede počasia nemožno očakávať nárast vonkajšej priemernej dennej teploty v nasledujúcom dni nad túto hodnotu. Vzhľadom na to, že v zmysle legislatívy ešte neboli naplnené predpísané vonkajšie priemerné teploty na spustenie vykurovania, naša spoločnosť nemohla zo zákona pristúpiť k zahájeniu vykurovania.“

Podľa jej slov ich zamestnanci od začiatku vykurovacej sezóny (od 1.9.2021) štyrikrát za deň monitorujú a následne vyhodnocujú vývoj vonkajších teplôt potrebných na zahájenie vykurovania a v prípade splnenia vyššie uvedenej podmienky sú pripravení spustiť všetky potrebné zariadenia a systémy na dodávku tepla do ústredného kúrenia. Podľa aktuálnej informácie spoločnosti VEOLIA ENERGY však už bolo vykurovanie v Petržalke spustené a to 8. októbra 2021.

(in)

Páčil sa vám článok?