FOTO: Priechod na Tomášikovej, kde prišla o život 18-ročná študentka Linh, za tmy vôbec nevidno!

8.9.2021

Zdroj: FB Ružinov - ECHO Ružinovčanov

Páčil sa vám článok?

Vo FB skupine Ružinov - ECHO Ružinovčanov sa včera objavila fotografia frekventovaného priechodu na Tomášikovej ulici, kde pred rokom zomrela 18-ročná študentka Nguyen Thi Dieu Linh, ktorú na ňom autom zrazila kontroverzná podnikateľka Daniela K. Autor snímky chcel poukázať na to, že priechod pre chodcov večer nie je dobre osvetlený a reálne hrozí, že sa tu stane ďalšia tragédia!

Na tom, že priechody pre chodcov v tomto úseku Tomášikovej ulice nie sú dobre vyriešené z hľadiska ich bezpečnosti, sa zhodli viacerí diskutujúci v spomínanej skupine. Zo zverejnenej fotografie je navyše zrejmé, že v čase, keď bola urobená, nefungovala ani lampa verejného osvetlenia na stĺpe nachádzajúcom sa priamo pri priechode, kde 21. septembra 2020 zahynula 18-ročná študentka Linh po zrážke s terénnym automobilom Range Rover, ktorý šoférovala bývalá misska a neslávne známa bratislavská podnikateľka Daniela K. Autor fotografie zároveň vo svojom príspevku tvrdil, že aj v utorok tam auto takmer zrazilo chodkyňu. 

"Presne toto mi napadlo pár hodín dozadu, keď som tadiaľ autom prechádzal a pár tínedžerov prešlo predo mnou cez priechod, na ktorom nefungovalo osvetlenie, nevidel som ani žiadne reflexné prvky a dokonca ani tie čiary na ceste zatiaľ nepremaľovali. Hlavne, že o pár metrov ďalej ako ústi ulica Vladimíra Clementisa do Tomášikovej, priechod osvetlili, ako keby to bolo vedľa chodníka hviezd v Hollywoode. Myslím si, že toto malo byt určite ako prvé inštalované práve na tomto priechode," napísal do diskusie Peter K., ktorého ďalšia komentujúca - pani Jarmila D. upozornila, že aj na tom priechode na ulici Maximilána Hella na konci minulého roka zomrel chodec po zrážke s osobným vozidlom. 

Zle viditeľné priechody na Tomášikovej ulici v úseku medzi DK Ružinov a Kostolom sv. Vincenta De Paul boli ešte vlani dávané ako občiansky podnet aj na webstránku Odkaz pre starostu, pričom z bratislavského magistrátu prišla nasledujúca odpoveď:  "V prvom rade je nám veľmi ľúto nehody na priechode pre chodcov, kde má chodec, ktorý vstúpil na vozovku, prednosť, pričom ho vodič nesmie ani ohroziť. Tomášikova ulica je v úseku medzi Obilnou a Ľanovou ulicou trojpruhová; je to rovný priamy úsek komunikácie s dostatočným rozhľadom, kde sa nachádzajú dva priechody pre chodcov umiestnené medzi zastávkami MHD „DK Ružinov“. Jeden priechod je vyznačený štandardne vodorovnými a zvislými dopravnými značkami, na druhom priechode pri križovatke s Ľanovou sú zvislé značky „Priechod pre chodcov“ umiestnené nadštandardne na podklade s retroreflexnou úpravou. Obidva priechody sú bezbariérové. Vzhľadom na uvedené konštatujeme, že priechody sú vyznačené dostatočne a v rámci našich možností nevieme viac zvýšiť bezpečnosť tohto úseku. Podnet sme konzultovali aj s Krajským dopravným inšpektorátom – ich stanovisko je totožné. Na zvýšenie bezpečnosti všetkých účastníkov cestnej premávky hlavne na priechode pri Ľanovej, plánujeme nasvietenie s doplnením DZ 325 Priechod pre chodcov nad vozovku."

Zdroj: koláž abn - Ľ.B.

​Aj po upozornení na v tme priam neviditeľný priechod pre chodcov na FB stránke Ružinov - ECHO Ružinovčanov sa veci dali do pohybu a ako obyvateľov mestskej časti dnes ráno informovala miestna poslankyňa Ing. Monika Ďurajková, tak sa tento problém začal v spolupráci s magistrátom okamžite riešiť. "Posledná informácia je takáto: svietidlá na kritickom priechode na Tomášikovej boli už vymenené. Na jeseň sa štartujú opravy verejného osvetlenia na priechodov v rámci mesta ako takého, a preto by sme chceli poprosiť ľudí o pochopenie a ubezpečiť ich, že sa budú postupne robiť všetky naplánované. Medzi to patrí, samozrejme, aj Tomášikova ako taká (nielen inkriminovaný priechod). Tento rok sa tiež ešte bude meniť osvetlenie v rámci celých Ostredkov. Kolegovia na osvetleniach robia, zatiaľ realizovali výmeny v iných MČ, postupujú stále ďalej, avšak je toho veľa. Žiadali sme o horizontálne aj vertikálne svetelné označenie priechodu a záver je taký, že sa budú robiť orezy stromov a nad priechod bude umiestnená svietiaca značka."  

Zdroj: Facebook/Ministerstvo vnútra

​Na ulici Maximiliána Hella je od mája tohto roku vo večerných hodinách takéto priam neprehliadnuteľné osvetlenie priechodu pre chodcov. Určite by sa však zišlo aj na priechode na Tomášikovej, kde vlani zomrela mladá študentka. 

(ars)

Páčil sa vám článok?