Vo Vrakuni vznikne mestský park, priestor na Kazanskej zrevitalizujú

13.8.2021
0

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Obyvatelia Vrakune budú môcť tráviť voľný čas v novom parku. Začiatok obnovy zanedbaného priestoru neďaleko zastávky Dudvážska je naplánovaný na druhú polovicu roka 2022. Ide o súčasť iniciatívy Živé miesta.

Verejný priestor medzi ulicami Kazanská, Bebravská a Čiernovodská (na úvodnej foto) sa nachádza na frekventovanom mieste v tesnej blízkosti zdravotného strediska, obchodného centra a zastávky MHD. Aktuálne je celá plocha s rozlohou približne 6500m2 spustnutá a pre obyvateľov nie sú vytvorené vhodné podmienky pre voľnočasové aktivity.

„Ľudia dnes chodia cez vyšliapané chodníky, asfaltové povrchy sú na viacerých miestach porušené a odvod dažďovej vody je prakticky nefunkčný. V areáli chýba vhodný mobiliár a chodník od Kazanskej ulice k zdravotnému stredisku je nedostatočne osvetlený,“ priblížil súčasný stav Marcel Dzurilla, riaditeľ Sekcie tvorby mestských priestorov z Metropolitného inštitútu Bratislavy.

Zdroj: MIB

​​Vizualizácia - budúci park na Kazanskej.

Nový návrh na revitalizáciu pripravili architekti z ateliérov Plural, zerozero a Diervilla a ich víziou je vytvoriť dôstojnejší a funkčnejší priestor pre všetkých obyvateľov a návštevníkov Vrakune.

„Na súčasnej lúke navrhujeme vytvoriť mestský park s novou výsadbou stromov. Územie, ktoré má dnes skôr tranzitný charakter, sa tak zmení na príjemné pobytové miesto. Aj preto sme sa rozhodli doplniť ho o mestský mobiliár či kiosky, v ktorých sa bude predávať napríklad káva,“ vysvetlil architekt Michal Janák z ateliéru Plural.

V rámci obnovy bude opravené a doplnené verejné osvetlenie, pribudnú lavičky, smetné koše, stojany na bicykle. V priestore sú navrhnuté tri kiosky, ktoré prinesú do lokality nové služby. Návrh totiž počíta aj s možnosťou, že spevnená plocha vedúca od Kazanskej k zdravotnému stredisku sa bude príležitostne využívať ako trh. Už dnes sa tam zvyknú konať obľúbené lokálne trhy, avšak predajcovia aj zákazníci majú stiesnené podmienky. Nový návrh preto upravuje spevnenú plochu tak, aby boli tieto podujatia komfortnejšie pre všetkých. Architekti sa rozhodli použiť na vybraných miestach mlatový povrch. Predávajúci budú mať k dispozícii aj technickú infraštruktúru, ako sú prípojky na elektrinu.

Predpokladaný termín začatia obnovy verejného priestoru pri Kazanskej ulici vo Vrakuni je druhá polovica budúceho roka. Momentálne sa na toto územie vypracúva ďalší stupeň projektovej dokumentácie na základe predstavenej štúdie.

Architektonické ateliéry vzišli z minuloročnej architektonickej súťaže a s Metropolitným inštitútom Bratislavy budú spolupracovať na tvorbe a obnove mestských verejných priestorov po dobu štyroch rokov.

Zdroj: MIB

Vizualizácia - park počas večerného osvetlenia.

Revitalizácia verejného priestoru na Kazanskej ulici je súčasťou iniciatívy Živé miesta, ktorej cieľom je modernizácia a skvalitňovanie dlhodobo zanedbaných verejných priestorov v Bratislave.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?