Do širokej diskusie o budúcnosti Európy sa majú zapojiť aj občania

11.6.2021

Zdroj: FB Bratislavský kraj

Páčil sa vám článok?

Zapojiť občanov do širokej diskusie o budúcnosti Európy je zámerom európskeho projektu Konferencia o budúcnosti Európy. Cieľom je zistiť, aké sú národné pozície v jednotlivých oblastiach a v akej Európskej únii chcú občania žiť. Kľúčovým partnerom sú pre štát kraje. Myšlienku a ciele projektu prezentoval v piatok poslancom BSK štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

„Hlavným cieľom je, aby sme v marci budúceho roka mali jasno, aké sú naše národné pozície v jednotlivých oblastiach. Mnohé z nich bezprostredne súvisia aj s kompetenciami samosprávnych krajov. Neviem si predstaviť, že by sme tieto pozície zistili a adekvátne prezentovali na úrovni EÚ bez spolupráce s krajmi,“ uviedol pre TASR Klus, ktorý chce na spoluprácu osloviť čo najviac krajov, ale aj miestnych samospráv. Oblastí na spoluprácu je podľa neho viacero, diskutovať by sa malo napríklad o vzdelávaní, digitalizácii, ekologizácii Európy či infraštruktúre. Mimoriadne dôležité sú podľa štátneho tajomníka aj oblasť kultúry či športu i ďalšie témy, kde Európa zohráva dôležitú úlohu. Snahou je v budúcnosti finančné prostriedky využívať čo najlepšie.

Cieľom diskusie je tiež zistiť, ktoré kompetencie by mali zostať samosprávnym krajom, ktoré by mal prebrať štát a ktoré by mali byť na európskej úrovni. Klus poukázal na to, že v EÚ sa dlhodobo hovorí o dodržiavaní princípov subsidiarity a proporcionality. „Ak niečo vieme dobre organizovať na úrovni samosprávnych krajov alebo miest a obcí, tak by bolo hriechom, keby sme sa pokúšali tieto kompetencie preniesť na vyššiu úroveň, národnú alebo európsku,“ podotkol Klus.

Zároveň sa podľa neho ukazujú oblasti, v ktorých by mala “európska 27“ ťahať za jeden povraz. Pandémia nového koronavírusu ukázala mnohé slabé miesta. Konferencia by teda mala byť aj o tom, ktoré kompetencie by sa mali posilniť na úrovni samospráv a pri ktorých by bola ochota preniesť ich do Bruselu, aby mohli byť vykonávané efektívne a lacnejšie. Podľa Klusa netreba zabúdať, že práve samosprávne kraje výrazne pomohli napríklad v miere zaočkovanosti.  

V rámci projektu by sa mali v blízkej dobe zúčastniť štyria zástupcovia zo Slovenska celoeurópskej konferencie, zároveň sa konferencia predpokladá aj na úrovni jednotlivých členských štátov. Malo by ísť o bloky na úrovni národného konventu, kde by sa mali stretnúť profesionáli na jednotlivé oblasti. Zároveň by šéfovia samospráv mali diskutovať priamo s občanmi.

(TASR)

Páčil sa vám článok?