Škôlky v Petržalke: Pozrite, koľko detí prijali a koľkým sa miesto neušlo

13.6.2021
0
Materská škola na Vyšehradskej

Zdroj: TS

Páčil sa vám článok?

Ak vášmu dieťaťu zle vychádzajú roky, do škôlky sa tento rok nedostane. Z 1553 unikátnych prihlášok, prijmú petržalské materské školy tento rok 913 detí, 640 zostáva neprijatých. Starosta Ján Hrčka sa však vyjadril, že 3-ročné deti, ktoré neboli prijaté minulý rok, budú prijímať prednostne.

Situácia s umiestnením detí do škôlok bola v Petržalke roky katastrofálna. Rok čo rok zostávali nešťastné stovky rodičov, ktorých deťom sa neušlo miesto vo verejnej materskej škole. Situácia sa nedá zmeniť naraz. Mestská časť sa ju však snaží riešiť. Vďaka rekonštrukcii existujúcich priestorov materských škôl sa Petržalke už v priebehu aktuálneho školského roka podarilo vytvoriť tri nové triedy pre 75 detí v MŠ Röntgenova, MŠ Turnianska a MŠ Lietavská.

Tento rok sa očakáva, že do septembra pribudne ďalších desať nových tried, konkrétne jedna v MŠ Lietavská, jedna v MŠ Iľjušinova, jedna v MŠ Turnianska 6, tri v MŠ Bohrova a v MŠ Turnianska 10 vznikne v priestoroch základnej školy kompletne nová štvortriedna materská škola. V priebehu 3,5 roka deklaruje úrad otvorenie 18 až 20 tried pre 450 detí.
Pozrime sa na čísla. Minulý rok nebolo prijatých 935 detí, tento rok je to 640. Tie možno rozdeliť do troch kategórií: Deti, ktoré budú mať tri roky až po januári 2022 – tých je 75, 228 detí dovŕši tri roky po 1. septembri 2021, zostáva 340 detí neprijatých, ktoré majú k 31. 8. 2021 tri roky. „V tomto roku sa predpokladá k septembru, najneskôr k októbru otvorenie desiatich tried, takže by sme mohli umiestniť ešte približne 220 detí,“ vyjadril sa starosta v pravidelnej online diskusii s tým, že tieto kapacity budú prednostne slúžiť pre neprijaté deti v minulom roku. Zostáva 120 detí, ktorým sa miesto neujde. Starosta je však presvedčený, že na budúci rok, ak počet žiadateľov nebude stúpať, dokáže už úrad umiestniť všetky deti, ktoré k 31. 8. 2022 dovŕšia 3 roky. Na budúci rok chce totiž Petržalka otvoriť ďalších 5-6 tried, a okrem toho do siete školských zariadení plánuje úrad zaradiť aj bývalú MŠ Fedinova. Rokuje aj s developerom Slnečníc o kúpe objektu z financií z poplatku za rozvoj. Mali by tam vzniknúť 2 až 4 triedy, či sa to podarí, bude jasné v najbližších týždňoch. Úrad má totiž ambíciu dokázať postupne umiestňovať aj deti, ktorým zle vychádzajú roky.

Prečo sa nedarí okamžitý efekt?

Do roku 2008 bolo v Petržalke detí málo, preto budovy materských škôl buď dlhodobo prenajali súkromným a štátnym inštitúciám alebo ostali chátrať. To viedlo k nedostatku kapacít, ktorým čelí Petržalka v súčasnosti. A to aj vďaka novej výstavbe.
Situáciu v tomto roku skomplikoval aj zákon, ktorý ukladá povinnú predškolskú dochádzku pre 5-ročné deti (Od septembra 142 nových predškolákov). Isté miesto v škôlkach majú aj všetci, ktorí majú odklad a tých je po období pandémie viac (154 detí).
A napokon, rozširovanie kapacít nie je len prestavbách, do tried treba aj učiteľky. „Zbytočne vytvoríte priestory, keď v nich nebude mať kto učiť,“ reagoval starosta na problém s nedostatkom pedagógov, ktorý trápi celú Bratislavu. Petržalka preto prednostne prenajíma obecné byty najskôr učiteľkám MŠ a ZŠ, až potom ostatným žiadateľom.

(mh, in)

Páčil sa vám článok?