Tieniace plachty pribudnú na ďalších ihriskách v Karlovej Vsi

11.6.2021
0

Zdroj: MÚ Karlova Ves

Páčil sa vám článok?

Karlova Ves chce chrániť deti na ďalších detských ihriskách pred priamym slnečným žiarením. Pomôcť tomu majú namontované tieniace plachty. Karlova Ves tak chce vyjsť v ústrety nielen rodičom, ktorí si želajú prekrytie ihrísk, ale zároveň prispôsobuje verejné priestory čoraz intenzívnejším letným horúčavám.

„Rozpálené sídlisko počas horúceho leta spôsobuje ťažkosti dospelým, ale vnímajú ho nepríjemne aj deti. Postupným zatieňovaním častí ihrísk tam, kde chýbajú stromy, chceme vytvoriť také prostredie, aby deti mohli čo najviac času tráviť vonku bez ohrozenia úpalom,“ upozornila starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Nové tieniace plachty ochránia deti na detských ihriskách v areáloch troch materských škôl na Kolískovej, Majerníkovej 11 a Ľudovíta Fullu. Tieň, ktorý tieto plachty poskytujú, určite uvítajú aj rodičia detí, ktoré využívajú detské ihrisko vo vnútrobloku na Púpavovej či Nad lúčkami. Práve otvorené ihriská sú najviac zasiahnuté dôsledkami zmenenej klímy.

Napínacie plachty trojuholníkového alebo obdĺžnikového tvaru sú vyrobené z tkaného polyetylénu, ktorý poskytuje až 95% ochranu pred UV žiarením. Poskytujú výrazne nižšiu pocitová teplotu, ktorá môže byť aj okolo 10 stupňov Celzia nižšia ako okolie, ktoré je vystavené priamemu slnečnému žiareniu.
„Plachta je odolná voči poveternostným vplyvom a je určená na trvalé umiestnenie v exteriéri. Budeme ich v spolupráci s verejnoprospešnými službami inštalovať na ihriskách v letných mesiacoch a na zimu ich dáme dole a uložíme do skladu,“ informuje Lenka Nemcová z referátu riadenia projektov miestneho úradu.

Karlova Ves začala so zatieňovaním detských ihrísk tieniacimi plachtami priamo nad detskými pieskoviskami už pred dvomi rokmi. Za toto obdobie ich inštalovala na ôsmich detských ihriskách a verejných priestranstvách. Najviac na detských ihriskách – na Námestí sv. Františka, vo vnútrobloku Majerníkova 36-58, vo vnútrobloku na Adámiho, vo vnútrobloku medzi ulicami Hany Meličkovej a Kolískovou či v hornej časti pešej zóny na Pribišovej. Karlovešťania ich však majú k dispozícii aj na iných verejných priestranstvách a to pred ZŠ A. Dubčeka na Majerníkovej 62 (tzv. školské námestie), pri fontáne v strednej časti pešej zóny Pribišova a pri pitnej fontánke na Námestí sv. Františka.

(ts) 

Páčil sa vám článok?