Agresívne vrany nalietavajú na ľudí aj psíkov: Odborníčka vysvetlila tento stav a poradila, čo robiť

8.6.2021
Vrana

Zdroj: Facebook/ MČ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Na petržalský miestny úrad sa obrátilo niekoľko obyvateľov s tým, že na nich či psov vrany bezdôvodne útočia. Vrana na nich akoby nalietavala a stalo sa už, že pri tomto nalietavaní došlo ku kontaktu vo vlasoch alebo na ramene.  Obdobie hniezdenia vrany popolavej v tomto období vrcholí.

Petržalka je zeleným sídliskom, v ktorom vďaka množstvu stromov, kríkov, trávnikov, záhrad, lúk či lesov okrem viac ako 120-tisíc obyvateľov žije aj množstvo živočíchov. Nie všetky však ľuďom prinášajú vždy len radosť. Aktuálnym príkladom je hlučné a agresívne správanie vrán, na ktoré sa v podnetoch mestskej časti sťažovali viacerí jej obyvatelia.

Nalietavanie vrán na ľudí, psov či mačky je podľa odborníčky prechodný stav, ktorý sa dá každoročne pozorovať v období ich hniezdenia, pretože vrany tak ukazujú teritoriálne správanie v snahe chrániť svoje potomstvo. "Zväčša ide o náznaky útokov, ktoré sa v krajnom prípade končia dotykom s ľuďmi. Vzhľadom na fakt, že v priebehu sezóny dokáže vrana zahniezdiť a vyviesť až dve znášky mláďat, problematické správanie sa môže objavovať v kolísajúcej intenzite až do konca júna, výnimočne do polovice júla," priblížila Veronika Berner Ďurinová z oddelenia životného prostredia s tým, že nálety však zväčša skončia hneď po tom, ako začnú mláďatá lietať samé. Nejde teda z ich strany o bezúčelnú agresivitu, ale o poslednú zúfalú možnosť v snahe ochrániť svoje potomstvo, ktoré sa v tej chvíli pravdepodobne nachádza niekde na zemi schované v zeleni neschopné letu.

Z hľadiska početnosti vrán na území Petržalky podľa vyjadrenia samosprávy nemožno hovoriť o premnožení, aj keď subjektívne pocity obyvateľov tomu môžu nasvedčovať. V ostatnom období sa zmenila ich stratégia získavania potravy a vplyvom zmien vo využívaní krajiny človekom a ľahkej dostupnosti potravy v okolí ľudských obydlí sa presunuli bližšie k intravilánu. K zmene správania dopomohla ich nezanedbateľne vysoká inteligencia, ktorá im pomohla adaptovať sa na pozmenené životné podmienky.

"Okolie Mlynarovičova, hrozné útoky vrán na ľudí. Už sa bojím chodiť večer domov z práce. Silný náraz do hlavy, poranenia hlavy, bolesť. Už útočili aj na malého psíka. Dieťaťu vážne môžu ublížiť. Je to ako v hororovom filme. Neviem, kam to nahlásiť. Máte niekto podobnú skúsenosť? sťažuje sa v diskusii na aktuálnu situáciu Petržalčanka. K jej skúsenosti sa pridáva ďalší. "Aj na Lúkach útočia na psov...už som po nich musela hodiť kľúče, inak by mi asi aj odniesla psa," napísala na Facebooku v diskusii pod príspevkom.

Petržalská radnica žiada obyvateľov očiastočné pochopenie správania. Pripomína, že sú súčasťou fauny, ktorá s ľuďmi zdieľa životný priestor a nerobí z Petržalky betónovú džungľu. Navyše, vrana aj havran sú v zmysle vyhlášky o ochrane prírody a krajiny chránenými živočíchmi, a preto v žiadnom prípade neničte ich hniezda, násady vajec a tiež ich nezabíjajte.

V prípade problémov s vranami mestská časť odporúča obrátiť sa na správcu vášho bytu, kde ich požiadate  o zabezpečenie strechy proti ich nalietavaniu. 

(nc)

 

Páčil sa vám článok?