Budeme sa člnkovať na Chorvátskom ramene!

18.5.2021
0

Zdroj: Matúš Repka

Páčil sa vám článok?

Petržalskí poslanci sa stotožnili s nápadom, aby sa na časti Chorvátskeho ramena umiestnilo mólo a ľudia si tu mohli za poplatok požičať loďku. Je to reálne ešte toto leto?

„Slovenský vodohospodársky podnik a štátna ochrana prírody sú pripravení dať nám kritériá, ktoré umožnia sprístupnenie Chorvátskeho ramena pre verejnosť na plavbu malých bezmotorových plavidiel. Hovoril som s nimi,“ povedal nám spracovateľ návrhu poslanec Matúš Repka, ktorý návrh predložil na zastupiteľstvo s ďalšími desiatimi poslancami.

„Kedy sa to stihne zrealizovať, bude závisieť od aktivity starostu.“ Toho zastupiteľstvo zaviazalo k rokovaniam s vodohospodárskycm podnikom, informovať Slovenský rybársky zväz a vypracovať prevádzkový poriadok. Termín má však až do 30. septembra 2021.

Zdroj: Google Maps

Trasa prevádzky plavidiel je 1,1 km. Hranica konca plavebného koryta je vymedzená cestným mostom pri parkovisku Medissimo a druhá hranica je pri moste bunker B-S 13.

Na prípravu a realizáciu umiestnenia móla na parkovanie bezmotorových lodiek, ktoré by malo byť pod mostom na Antolskej, má dokonca termín až do 10. marca 2022.
Predbežne tri loďky, ktoré tiež treba kúpiť, by totiž mala v správe mestská časť cez svoju organizáciu - Športové zariadenia Petržalky.

Zdroj: Matúš Repka

Trasa pohybu plavidiel po Chorvátskom ramene. 

„Poplatok za člnkovanie ešte nie je známy, predbežne sme navrhli 10 eur na hodinu,“ dodal Matúš Repka. Financovanie projektu odhaduje Repka na 20-tisíc eur, ak by sa na to nenašli peniaze tento rok, je pripravený investovať do toho na budúci rok financie zo svojej poslaneckej priority. Ak bude záujem, perspektívne môžu navýšiť aj počet lodiek, aj počet mól.

Zdroj: Matúš Repka

Poloha umiestnenia móla pre kotvenie plavidiel. 

Už teraz občas vídate na Chorvátskom ramene paddleboardistov, ktorí objavili čaro pohľadu z vody, táto aktivita však oficiálne nie je povolená.

Zdroj: Archív

Príklad plavidla, maximálny počet plavidiel 3kzsy na ramene.

Podľa Matúša Repku je škoda, že verejnosť využíva potenciál tohto mestotvorného prvku maximálne vtedy, keď rameno v zime zamrzne a ľudia sa na ňom korčuľujú.

Zdroj: Matúš Repka

Peší prístup k prístavu plavidiel,

Podobnú možnosť by mohli mať aj v lete. „Časť, ktorú chceme vymedziť pre malé bezmotorové plavidlá, nebude dotknutá výstavbou električky a má slúžiť na pokojnú rekreáciu pre širokú verejnosť, za predpokladov dodržiavania prevádzkových pravidiel používania plavidiel,“ napísal poslanec v dôvodovej správe.

(in)

Páčil sa vám článok?