FOTO: Pred tržnicou na Trnavskom mýte vznikla kruhová jama - kedy sa do nej budú sadiť platany?

4.5.2021

Zdroj: FB Bratislava - hlavné mesto SR

Páčil sa vám článok?

Prípravy na výsadbu platanov na Trnavskom mýte vrcholia - informuje mesto Bratislava na svojej facebookovej stránke, kde bolo zverejnených aj niekoľko aktuálnych fotografií z jamy, kde plánujú zasadiť päť 12-metrových platanov, aby tu mohla vzniknúť nová oddychová zóna poskytujúca tieň pri Novej tržnici.

"Pri Novej tržnici je už vykopaná 1,95 m hlboká jama so stromovým substrátom. Zajtra v nej pribudnú 1,2 m hlboké zakoreňovacie bunky a vo štvrtok tu vysadíme 5 vzrastlých odolných platanov (Platanus x acerifolia), ktoré spolu s novým mobiliárom a dlažbou spríjemnia tento priestor," píše sa ďalej na FB stránke Bratislava - hlavné mesto SR, ktorú spravuje magistrát. 

Zdroj: FB Bratislava - hlavné mesto SR

"Pri výkope boli nájdené dve potrubia, ktoré preložíme, aby mali korene platanov dostatok priestoru na rast a aby sa tu platanom dlhodobo darilo. Nový priestor, ktorý je zatiaľ jamou, by mal byť dokončený do konca mája," uviedli k sérii fotografií administrátori spomínanej FB stránky. Magistrát hlavného mesta SR spolu s Metropolitným inštitútom Bratislavy v ňom spája iniciatívy 10-tisíc stromov a živé miesta. 

Zdroj: FB Bratislava - hlavné mesto SR

​Na mieste, kde dnes je táto okrúhla jama, ešte pred niekoľkými dňami rástol iný strom a to konkrétne čerešňa pilkatá, ktorú museli technickí pracovníci vybrať a presadiť na iné miesto v blízkosti Novej tržnice na Trnavskom mýte. Druhú rozkvitnutú čerešňu rastúcu v blízkosti budúcej oddychovej zóny sa podarilo zachrániť pred presádzaním, ktoré je predsa len v tomto ročnom období spojené s určitým rizikom a zostala počas stavebných úprav na pôvodnom mieste, pričom by tam mala byť aj po dokončení plánovanej premeny tohto verejného priestranstva z čierneho - asfaltového a horúceho na o čosi zelenšie, príjemnejšie a chladnejšie.

Zdroj: FB Bratislava - hlavné mesto SR

​Pôvodne však hrozilo, že obe čerešne padnú za obeť, respektíve budú musieť ustúpiť väčším platanom, sme vás pred niekoľkými dňami informovali aj na našom webe: 

(ars)

Páčil sa vám článok?