Mesto odmieta, že by chcelo do Vrakune importovať ľudí bez domova

28.4.2021
Bezdomovci na Kamennom námestí

Zdroj: lb

Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava mrzí, že jeho zámer zriadiť útulok pre ľudí bez domova na Čiližskej ulici v mestskej časti Vrakuňa sa nestretol s priaznivou reakciou miestnych vrakunských poslancov. Zámerom totiž podľa magistrátu je nielen vybudovanie zariadenia na pomoc ľuďom bez domova, ale ide o komplexné riešenie sociálnej situácie väčšieho rozsahu.

"Obsahuje aj investíciu do rekonštrukcie verejných priestorov, nové stále pracovisko mestskej polície, inštaláciu nového kamerového systému či zlepšenie verejného osvetlenia v tejto oblasti," spresnilo hlavné mesto. Rozumie, že téma ľudí bez domova nie je práve populárna a vyvoláva aj negatívne reakcie. Na tento fenomén, ako tvrdí, však nemôže rezignovať. "Bez toho, aby sme disponovali aj priestormi na poskytovanie služieb, takáto pomoc nebude úplne funkčná," upozornil magistrát.

S poslancami miestneho zastupiteľstva, vedením mestskej časti aj s obyvateľmi Vrakune chce preto hlavné mesto ďalej diskutovať a presviedčať ich o vhodnosti a zmysluplnosti navrhnutého riešenia. Samospráva deklaruje, že v žiadnom prípade nešlo a nejde o import ľudí bez domova z iných bratislavských mestských častí. "V samotnej Vrakuni je registrovaných až 400 ľudí bez domova a nešlo ani o podmieňovanie jednej investície mesta inou, ako nám bolo prisudzované, keďže riešenie tohto problému musí byť komplexné a jedna vec bez druhej vo výsledku nebude fungovať," poznamenalo mesto.

Miestni poslanci Vrakune v utorok (27. 4.) odmietli, aby sa v bývalej robotníckej ubytovni na Čiližskej ulici zriadil útulok pre ľudí bez domova. Magistrát požiadali o prepracovanie návrhu memoranda o umiestnení prevádzky útulku v inej lokalite mestskej časti na Hradskej ulici v areáli Mea Culpa alebo blízkom okolí. Proti umiestneniu útulku na Čiližskej sa spustila aj petícia obyvateľov, pod ktorú sa doteraz podpísalo vyše 1400 ľudí. "Umiestnenie ubytovne v bezprostrednej blízkosti základnej školy, materskej školy a školy umenia, uprostred sídliska, považujeme ako občania danej lokality za absolútne nevhodné," argumentujú v petícii.

Mesto Bratislava v apríli predstavilo komplexný balík zlepšení v kontexte bezpečnosti pre mestskú časť Vrakuňa vrátane okolia bytového domu Pentagon, ale aj mestskú časť Podunajské Biskupice. V rámci opatrení navrhlo útulok pre ľudí bez domova v doterajšej robotníckej ubytovni. Magistrát sľúbil jeho nízku kapacitu a ubezpečil, že nepôjde o nocľaháreň, ale o dlhodobé ubytovanie po dobu jedného roka s možnosťou predĺženia. Mesto v súvislosti s miestom argumentuje tým, že lokalita je na okraji a zároveň blízko na to, aby tam ľudia, pre ktorých bude služba určená, chodili.

(TASR)

Páčil sa vám článok?