BSK: Rada partnerstva pripravuje zásobník strategických projektov v kraji

14.4.2021

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

V stredu zasadala už po tretí raz Rada partnerstva pre integrovaný územný rozvoj Bratislavského kraja

"Cieľom stretnutia bolo predstavenie výstupov jednotlivých tematických komisií, ktoré pracujú na vytvorení zásobníka strategických projektov," informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

Pripomenula, že rada partnerstva vytvára rámec pre definíciu územných cieľov prostredníctvom integrovanej územnej stratégie a ich realizáciu v rámci Operačného programu Slovensko. Okrem projektových zásobníkov pre jednotlivé oblasti - dopravy, školstva, vedy, výskumu a inovácií, cestovného ruchu a kultúry, zdravotníctva, sociálnej oblasti a životného prostredia, sa pozornosť venuje i fondu spravodlivej transformácie. "Ide o finančný nástroj politiky súdržnosti, ktorý je zameraný na podporu území, ktoré čelia vážnym sociálno-ekonomickým výzvam vyplývajúcim z prechodu ku klimatickej neutralite. Prioritnou úlohou rady partnerstva a príslušnej komisie je určiť, do ktorých oblastí v rámci územia BSK by mohla takáto podpora smerovať," vysvetlila Forman.

Ďalším krokom v procese bude príprava a zadefinovanie výberových kritérií pre jednotlivé oblasti. Následne sa pomocou nich budú určovať priority spomedzi zozbieraných projektových zámerov, pričom sa vyhodnotí prínos realizácie, stav pripravenosti, hodnota za peniaze a množstvo iných faktorov. "Prioritizácia zámerov je nevyhnutná vzhľadom na obmedzený objem prostriedkov, ktoré sú pre bratislavský región v rámci podpory eurofondov v období 2021 - 2027 k dispozícii," pripomenul v tejto súvislosti predseda BSK Juraj Droba.
Samotné projekty, respektíve integrované projektové balíčky bude následne schvaľovať samotná rada partnerstva. Nevyhnutná je pritom dohoda všetkých aktérov, ktorí majú v rade zastúpenie.

(TASR)

Páčil sa vám článok?