Bude v Bratislave Karvašova ulica?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Miestne zastupiteľstvo mestskej časti Staré Mesto odporučilo premenovať súčasnú Starohorskú ulicu na Karvašovu. S iniciatívnym návrhom prišla Ekonomická univerzita a Ústav slovenskej a svetovej ekonomiky SAV.

Návrh na premenovanie ulice po významnom slovenskom vedcovi - národohospodárovi, pedagógovi a guvernérovi bývalej Slovenskej národnej banky prof. Imrichovi Karvašovi posudzovali najmä v súvislosti s dostavbou novej budovy Národnej banky Slovenska.

Prof. Imrich Karvaš je jedným z najvýznamnejších slovenských ekonómov, vedcov z oblasti národného hospodárstva, finančnej vedy a vysokoškolských pedagógov. Na svojom konte má 13 monografií a 68 odborných článkov. Okrem toho patril ku kľúčovým realizátorom hospodárskej politiky v praxi, najmä v období medzi rokmi 1930 - 1950, keď úspešne viedol rezorty hospodárstva a financií v zložitých vojnových časoch.

Patril medzi tých významných Slovákov, ktorí sa od začiatku postavili proti nacistickej a komunistickej totalite. Bol väznený v koncentračnom tábore za svoj podiel na organizácii hospodárskeho zabezpečenia SNP. Dokázal zablokovať 7,3 tony slovenského zlata vo švajčiarskych bankách a tak ho zachrániť pred zhabaním nacistami. Po odmietnutí spolupráce s komunistami ho zatkli a odsúdili na 17 rokov väzenia. Plne ho rehabilitovali až v roku 1968.

Prof. Karvaš je nositeľom najvyššieho štátneho vyznamenania ČSFR Radu T. G. Masaryka (1991). Od roku 1999 udeľuje Ekonomická univerzita Cenu prof. Karvaša za najlepšiu diplomovú a a doktorandskú prácu roka.

O tom, či Starohorská ulica ponesie meno Imricha Karvaša, s definitívnou platnosťou rozhodne až mestské zastupiteľstvo.

Páčil sa vám článok?