V Ružinove odhalili prípad možného týrania seniorov v domove dôchodcov, obetí môže byť viac ako desať

21.3.2021
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Ako informoval na sociálnej sieti starosta Ružinova Martin Chren, ide o najhoršiu správu, akú za dva roky vo funkcii obyvateľom zvestoval. K týraniu malo prísť v domove dôchodcov na Pažítkovej ulici.

"Bohužiaľ, a ťažko sa mi hľadajú správne slová, takže to poviem úplne na rovinu: počas posledných týždňov sme odhalili niekoľko prípadov podozrenia na hrubé zanedbávanie starostlivosti, dokonca vykazujúce silné znaky týrania, u niekoľkých klientov Domova dôchodcov na Pažítkovej ulici," informoval Chren.

Približne rok od začiatku pandémie bol aj DD Pažítkova “hermeticky” uzatvorený pred vstupom akýchkoľvek osôb, ktoré neboli klientmi alebo zamestnancami. "Na jednej strane sa tým veľmi dlho darilo zabrániť tomu, aby medzi najťažšie prípady našich seniorov prenikol COVID. Na druhej strane však do domova nemali prístup nielen príbuzní, ale ani zamestnanci našej mestskej časti ako zriaďovateľa," vysvetlil starosta.

Ako ďalej informoval, keď koncom januára medzi klientmi prepukol covid a šíril sa aj medzi personálom, do domova poslali krízový manažment dvoch zamestnankýň mestskej časti a o pomoc požiadali aj intervenčné tímy ministerstva zdravotníctva a ministerstva práce a sociálnych vecí. Tie však boli podľa Chrena od niektorých miestnych zamestnancov prijaté nepriateľsky. 

Práve vstup externých intervenčných tímov mal viesť k odhaleniu niekoľkých prípadov, ktoré vykazovali znaky týrania klientov. "Prípady klientov, ktorí prejavovali znaky silného zanedbania, nedostatočnej hygieny, odopierania potravy, mali modriny, hematómy a dokonca aj tržné rany, mizli im osobné veci, šokovali aj skúsených pracovníkov. V rámci jedného z intervenčných tímov tak začali pôsobiť aj psychológovia, ktorí zhodnocovali situáciu v domove a získavali informácie o tom, čo sa zo strany niektorých jeho zamestnancov deje," priblížil starosta.

Včera ráno spolu s riaditeľkou Máriou Mattovič - Strakovou, ktorú poverili pred troma týždňami  riadením Domova dôchodcov na Pažítkovej, podal trestné oznámenie pre trestný čin týrania blízkej a zverejnej osoby závažnejším spôsobom konania, v súbehu s trestným činom neoznámenia trestného činu a s trestným činom krádeže. Aktuálne majú zadokumentované dva prípady takéhoto pravdepodobného týrania a v priebehu najbližších dní k ním zrejme pribudnú ďalšie, na ktorých dokumentácii sa pracuje.

"Žiaľ, podľa výpovedí svedkov a už aj samotných klientov, ktorí v bezpečnejšom prostredí začínajú hovoriť, zrejme nešlo len o prípad zlyhania jednej osoby," prezradil Chren s tým, že určite nič nebudú zametať pod koberec.

V posledných týždňoch prepustili na Pažítkovej niekoľko ľudí podozrivých z násilného správania, ale aj v prípadoch, keď napríklad odmietli klientku o desiatej dopoludnia prebaliť, hoci to potrebovala, lebo veď “prebaľuje sa až o štrnástej”. 

Časť klientov preložili do druhého ružinovského zariadenia na Pivoňkovej. Osoby, u ktorých bolo podozrenie na týranie, už nemajú do domova prístup. 

"Podané trestné oznámenie v prvých dvoch prípadoch je len začiatkom a podľa dokumentácie od kolegov sa, žiaľ, zdá, že sa nakoniec bude týkať viac ako desiatich klientov a niekoľkých osôb, ktoré sa nielen trestuhodného, ale aj trestného, konania mali dopúšťať," dodal ešte starosta.

(ms)

Páčil sa vám článok?