Zisťovali sme: Prečo tieto autovraky v Ružinove nemôžu odstrániť?

16.3.2021
0
Vrak auta Ružinov

Zdroj: Peter Bella

Páčil sa vám článok?

Autovraky nájdeme po celej Bratislave v každej mestskej časti. Na autovraky v Ružinove nás upozornil čitatel Peter. Zisťovali sme, prečo ich neodstránia.

Čitateľ Peter nás upozornil na problém vrakov áut, ktoré sa podľa jeho slov už dlhodobo nachádzajú v Ružinove.

Ide o štyri kusy vrakov, ktoré sú "zaparkované" po ľavej strane vchodu do Ferony, vedľa vlečky, pri komunikácií do Malého Páleniska. Problémov, ktorý nastáva v súvislosti s takýmito autovrakmi je hneď niekoľko.

Zdroj: Peter Bella

Dva z autovrakov.

Zdroj: Peter Bella

​Autovraky sú na súkromnom pozemku.

Zdroj: Peter Bella

Ďalší autovrak v Ružinove.

Zdroj: nc

Autovrak na Jarabinkovej ulici v Ružinove. Ako nám potvrdila hovorkyňa Ružinova Tatiana Tóthová, tento vrak už má výzvu od mestskej časti a ak ho majiteľ do konca apríla, čo je zákonná lehota neodstráni, bude ďalej konať mestská časť.

"Mestská časť môže odstraňovať vraky len z pozemkov, ktoré má v správe alebo vo vlastníctve, takže v tomto prípade konať nemôže. Odstúpili sme preto tento podnet na priame vybavenie vlastníkovi pozemku," informovala nás k postupu hovorkyňa Ružinova Tatiana Tóthová. Pokiaľ teda vraky stoja na súkromnom pozemku, samospáva zasiahnuť nemôže.

​Nejedno parkovacie miesto blokuje vrak starého vozidla, ku ktorému sa nik nehlási. Odstrániť ho je však pre mesto či obec zdĺhavé a komplikované, i keď ležia na jej pozemku. Zjednodušiť by to mohla novela cestného cestného zákona z dielne Mariána Viskupiča a koaličných poslancov.  Po novom by už nebolo potrebné vrak najskôr vyhlásiť za odpad. Správca komunikácie by tak mohol odtiahnuť na zberné parkovisko aj auto, ktoré už nejazdí. Teda rečou zákona nie je spôsobilé na premávku a jazdu po ceste.

(nc)

Páčil sa vám článok?