Petržalka chce kúpiť budovu pre novú škôlku v lokalite Slnečnice

28.2.2021
0

Zdroj: MČ Petržalka

Páčil sa vám článok?

S výstavbou bytov v Bratislave narastá i potreba budovania ďalšej infraštruktúry, ako sú napríklad školy a škôlky. Mestská časť Petržalka sa preto rozhodla získať budovu pre škôlku v zóne Slnečnice, ktorá sa stáva novým domovom pre tisíce ľudí.

Zóna Slnečnice je novou veľkou časťou Petržalky. Jej rozvoj v podobe nových domov a bytov rýchlo napreduje a už teraz je možné pozorovať viacero neriešených problémov s touto lokalitou. „S odhadovaným počtom 18.000 obyvateľov, ktorí budú žiť v približne 8400 bytoch, ide o jednu z najväčších nových lokalít v Bratislave a aj na celom Slovensku“, uviedol Pavol Škápik predseda klubu Team Vallo v petržalskom zastupiteľstve.

Na ostatnom zastupiteľstve prijali poslanci  uznesenie, ktoré by malo pomôcť desiatkam rodín bývajúcich v Slnečniciach. Reagujú ním na ponuku developera, ktorý ponúkol mestskej časti budovu pre škôlku na prenájom či odkúpenie. Poslanci schválili zámer kúpy a poverili starostu Jána Hrčku, aby rokoval s CRESCO REAL ESTATE a.s. o cene nehnuteľností stanovenej podľa znaleckého posudku. V tejto budove v zóne Viladomy v lokalite Slnečnice by mohli byť štyri triedy materskej školy a umiestnených približne 80 až 90 detí.

„My ako poslanecký klub Team Vallo podporujeme kúpu objektu a nie nájom. Dôvod je jednoduchý a súvisí s demografiou. Teraz máme v tomto území veľa mladých rodín s deťmi, preto aj táto potreba miest v škôlkach je enormná. A táto demografická vlna sa bude do budúcna meniť a tým, že ten objekt bude v našom vlastníctve, tak bude samospráva ďaleko pružnejšie vedieť reagovať. A kľudne za 20-30 rokov tam môže vzniknúť zariadenie pre seniorov a podobne,“ doplnil Pavol Škápik s tým, že cena za objekt by mala byť stanovená znalcom a nie samotným developerom.

„Samospráva vytvorila developerom zmenou územného plánu podmienky na realizáciu novej štvrte – mesta. Developer si generuje veľmi slušný zisk na primárnej funkcii - výstavbe bytov. Preto pri kúpe akejkoľvek verejnoprospešnej nehnuteľnosti je nemorálne baviť sa o inej, developerom vygenerovanej cene, na ktorej si realizuje ďalší zisk. Jediným spravodlivým nástrojom pre nás je cena na základe posudku vypracovaného mestskou časťou v zmysle vyhlášky ministerstva spravodlivosti“, uviedol Drahan Petrovič, taktiež poslanec za Team Vallo.

Na tom istom zastupiteľstve odsúhlasili poslanci aj materiál, ktorým chcú dať developerom signál o spolupráci. „Prijali a odsúhlasili sme, že minimálne 80 percent zdrojov vyzbieraných na týchto územiach cez poplatok za rozvoj budeme vracať späť do týchto území za účelom budovania verejných materských škôl a základných škôl. Tieto budú vo vlastníctve mestskej časti Petržalka a budú zaradené do siete zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti. Vyzbierané financie teda nebudú použité v iných lokalitách Petržalky. Týmto ústretovým krokom očakávame racionálne návrhy a diskusiu s developermi k výstavbe verejných škôl a škôlok k radosti Petržalčanov“, uzavrel Pavol Škápik.

(ms, ts) 

Páčil sa vám článok?