Letný Tyršák bude: Sľubuje solárne panely nad barmi, ale aj prácu pre ľudí bez domova

18.2.2021
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Napriek tomu, že aktuálne to pre pandémiu vyzerá biedne, mesto pozerá dopredu. Na mestskom zastupiteľstve dnes poslanci schválili trojročný prenájom pozemku pri Starom moste spoločnosti, ktorá tu už minulý rok urobila mestskú pláž.

Minulý rok prenajal magistrát plochu spoločnosti Institute of Promotion bez súťaže, za čo si vyslúžil kritiku. Začiatkom decembra minulého roka už vyhlásil súťaž o „Ideový zámer a prenájom časti verejného priestranstva na Tyršovom nábreží“. V polovici januára ju vyhodnotil. Koľko uchádzačov sa prihlásilo, materiál neuvádza.

Spoločnosť Institute of Promotion, ktorá prevádzkovala aj niekdajšiu Magio pláž, získala priestor do 31.10. 2023. Ročné nájomné predstavuje sumu 67 071,54 eur/rok za plochu vo výmere 5559 m² . Ide o celoročný prenájom, spoločnosť teda ráta nielen s letnou verziou pláže, ale aj so Zimným Tyršákom.

Snahou mesta bolo, aby sa celé prenajímané územie pretvorilo na verejne dostupný priestor, ktorý by priniesol využitie pre všetkých Bratislavčanov a návštevníkov.

V ponuke, ktorú spoločnosť mestu predložila, sľubuje, že väčšina kultúrnych akcií - prednášky, diskusie, cestovateľské kino - bude pre návštevníkov naďalej zadarmo. Rovnako ako pravidelné hodiny jogy, bežecké tréningy alebo prenájom ihrísk na plážový volejbal.
Pre deti bude samozrejmosťou veľké pieskovisko plné hračiek, nafukovacie atrakcie či kolotoč alebo pravidelné detské predstavenia zdarma.
Pokiaľ ide o gastronómiu, prednosť budú mať lokálne značky. A to aj pri projekte Degustórium, alebo počas víkendových komunitných akcií.
Na Tyršáku vznikne viac ako 50 nových pracovných miest a spoločnosť sľubuje, že v spolupráci s o.z. Vagus, dá pracovnú príležitosť aj ľuďom z marginalizovaných vrstiev. Myslí aj na hendikepovaných návštevníkov, celý Tyršák bude bezbariérovou zónou, vrátane toaliet.
Eko aspekt, ktorý bol neprehliadnuteľný už minulý rok, chcú ešte skvalitniť. „Bio odpad odvezieme do bioplynky, kde sa z neho vyrobí elektrická energia. Časť bio odpadu zamieri aj do kompostéra, kde sa odpad ďalej zhodnocuje. Nápoje ponúkneme v zálohovaných pohároch, jedlo na kompostovateľnom riade. Nad našimi barmi nám vykvitne unikátna zelená strecha, na ktorú umiestnime fotovoltické panely,“ píšu v návrhu, pričom sa chystajú aj zachytávať dažďovú vodu, použiť ju na zavlažovanie zelene na Tyršáku a tiež vysadiť v areáli nový pás trávy.

Už minulý rok zatrávnili 400m2, zanedbané prvky v okolí premenil na ich podnet výtvarník Filip Sabol na umelecké objekty, tento rok sa chcú zamerať na obratisko pri vstupe na veľkú parkovaciu plochu.

V aktuálnej dobe, ktorú žijeme, je predstava letného relaxu na Tyršáku krásna. Tak uvidíme, či sa aj zreálni.
(in)

Páčil sa vám článok?