Starosta Jaroviec Uhler považuje otvorenie škôl na vrchole pandémie za zlé rozhodnutie

5.2.2021
Materská škola Partizánska v Modre

Zdroj: materskaskolamodra.sk

Páčil sa vám článok?

Starosta bratislavských Jaroviec Jozef Uhler považuje otvorenie škôl na vrchole pandémie za najhoršie rozhodnutie vlády. Hoci tunajšiu materskú školu zatiaľ necháva otvorenú, svojich obyvateľov požiadal, aby v záujme zachovania zdravia nedávali deti od pondelka (8. 2.) do škôlky, ak to nie je úplne nevyhnutné.

"Je mi jasné, že doma je už všetkým dlho a rodičia potrebujú chodiť do práce. Až 86 percent rodičov prejavilo záujem dať dieťa od pondelka do materskej školy. Znamená to, že od pondelka bude v škôlke približne 100 detí," uviedol na sociálnej sieti starosta.

Ako upozornil, každému je jasné, že základné protipandemické opatrenie  rúško - odstup - ruky nie je možné v materskej škole dodržať. "V čase, keď tu máme prítomnú britskú mutáciu nového koronavírusu, je to veľmi zlá správa," poznamenal. Tvrdí, že ak by mal dieťa v predškolskom veku, urobil by všetko preto, aby do škôlky nešlo. "Je totiž vysoká pravdepodobnosť, že práve tam sa vírus bude prenášať najľahšie," skonštatoval s tým, že mnohé z učiteliek z materskej školy patria medzi ohrozené skupiny a pôjdu do práce doslova s nasadením života.


Na starostovu výzvu reagovala aj obyvateľka, ktorá upozornila, že veľa rodičov by si deti aj nechalo doma, ale v prípade, že je škôlka oficiálne otvorená, nemajú rodičia nárok na pandemickú OČR. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) tento týždeň informoval, že ak sa rodič rozhodne, že sa nebude testovať a dieťa nebude môcť nastúpiť do školy, ostáva v dištančnej forme vzdelávania. "Rodičom však nebude v tomto prípade preplácaná OČR," zdôraznil minister s tým, že nepredpokladá, že by takýchto prípadov bolo veľa vzhľadom na aktuálny "tlak na otvorenie škôl aj zo strany rodičov". Rodičia budú podpisovať čestné vyhlásenie, že majú negatívny test, a v prípade, že nebude pravdivé, budú podľa Gröhlinga niesť trestnoprávnu zodpovednosť.

ROZHOVOR Záchranár Majerský: Pribúdajú prípady, keď dieťa nezodpovednosťou nakazí covidom oboch rodičov a tí bojujú o život

Linka 155 zažíva v týchto dňoch mimoriadny nápor, záchranári sú takmer nepretržite v prevádzke, k diagnózam ako infarkt či dopravné nehody sa pridal aj náročný covid. Ako teraz fungujú záchranári? Ako vyzerajú nemocnice? A v akom stave si už volať záchranku? Rozprávali sme sa s prezidentom Komory zdravotných záchranárov Františkom Majerským.

(TASR)

Páčil sa vám článok?