Vallo: Pozitívnych z MOM pri vozidlách MHD následne pozveme na pretestovanie na britskú mutáciu vírusu

30.1.2021
Antigénové testovanie v autobuse

Zdroj: Marek Velček (Facebook/Matúš Vallo)

Páčil sa vám článok?

Každého, kto mal pozitívny antigénový test v dočasných odberových miestach pri vozidlách MHD s rezervačným systémom, mesto následne zavolá aj na dodatočný PCR test, ktorým chce zistiť, akou formou vírusu je infikovaný. Tento údaj má napovedať o ďalšom vývoji situácie v Bratislave.

Za jeden z benefitov testovania počas tohto víkendu primátor Valo považuje zisťovanie podielu britskej mutácie na šírení vírusu. "Nikto z nás nechce byť v koži niekoho, kto bude mať pozitívny Ag test, ale každého z nich, ktorí sa dajú otestovať v našich dočasných odberových miestach pri vozidlách MHD s rezervačným systémom, následne pozveme aj na dodatočný PCR test, ktorým tiež zistíme, akou formou vírusu je infikovaný," vysvetlil na svojej sociálnej sieti primátor Matúš Vallo s tým, že to bude dôležitý údaj, ktorý veľa napovie o ďalšom vývoji situácie v Bratislave.

Doplnil, že pokiaľ bude percento britskej mutácie medzi pozitívnymi vysoké, s najväčšou pravdepodobnosťou sa efekt tejto agresívnejšej mutácie už aspoň sčasti prejavil aj v aktuálnej krivke infikovaných a pri súčasných opatreniach je nádej na ďalší pokles incidencie nových prípadov. Pokiaľ však podľa jeho slov toto percento bude menšie, bude to znamenať, že agresívnejšia podoba tohto vírusu ešte neukázala svoju silu a ľudia musia byť maximálne obozretní. "V záujme vlastnej ochrany a ochrany svojich blízkych sa dajte otestovať aj keď nemusíte a nepotrebujete potvrdenie o negatívnom výsledku," vyzýva primátor.

Na odberových miestach nájdete stále dostupné voľné sloty. Termín odberu si môžete rezervovať TU zvolením odberového miesta označeného na mape oranžovým špendlíkom. Výhodou týchto odberových miest je, že po výtere nemusíte čakať na výsledok, ktorý Vám bude doručený prostredníctvom e-mailu a sms. Na mape sú priebežne aktualizované aj ďalšie dočasné odberové miesta, ktoré počas víkendu zriaďujú niektoré mestské časti. Pre viac informácií o testovaní, alebo pri akýchkoľvek otázkach, napíšte na info@bratislava.sk. Od budúceho týždňa sa v Bratislave rozšíri aj počet trvalých mobilných odberových miest, čo zásadne zvýši kapacitu testovania do nasledujúcich týždňov.

Zdroj: Marek Velček (Facebook/Matúš Vallo)

​Vallo dodal, že hoci je testovanie v Bratislave v týchto dňoch dobrovoľné, vzhľadom na epidemiologickú situáciu ho odporúča určite abslovovať.

 (nc)

Páčil sa vám článok?