VIZUALIZÁCIE V tichej lokalite v Prievoze vznikne komunitné nájomné bývanie pre seniorov, prinesie spolu 30 bytov

15.1.2021
Vizualizácia seniori PArková

Zdroj: MIB

Páčil sa vám článok?

Nájomná bytovka s 30 bytmi je určená na komunitné bývanie pre seniorov na Parkovej ulici v Prievoze. Mestský pozemok sa nachádza v tichej lokalite pri rodinných domoch a susedí s Csákyho kaštieľom, ktorý vlastní súkromný majiteľ.

Ako uviedol Metropolitný inštitút mesta Bratislavy (MIB), víťazný návrh prináša 8 menších objektov, s 20 jednoizbovými a 10 dvojizbovými bytmi. Sú usporiadané tak, aby vytvárali prirodzený priehľad na Csákyho kaštieľ od vstupu do územia. "Kaštieľ v susedstve od 50. rokov pôsobí aj ako geriatrické sanatórium, využitie pozemku na byty pre seniorov tak vyvážene zapadá do miestnej situácie," vysvetlila Glevická s tým, že návrh zároveň v najväčšej miere rešpektuje aj bohatú zeleň, ktorá sa na pozemku nachádza.

„Víťazný návrh citlivo, ale zároveň presvedčivo reaguje na existujúce prostredie. Vďaka jeho menšej  mierke nekonkuruje objektu kaštieľa, nenarúša parkový charakter jeho okolia, a pritom stále umožňuje vznik dostatočného množstva kvalitných bytov,“ povedal riaditeľ sekcie súťaží MIB Peter Lényi.

Zdroj: MIB

​Pohľad z Parkovej

Zdroj: MIB

Chodba

Nájomné bývanie prevažne pre seniorov vznikne na mestskom pozemku susediacom s Csákyho kaštieľom, ktorý vlastní Kongregácia Dcér sv. Františka Assiského, Slovenská provincia. Mesto tak na pozemku vhodnom pre nájomné bývanie pokračuje v rozširovaní možností nájomného bývania, a  na doteraz neprístupný pozemok prináša pre lokalitu vhodnú a doplňujúcu funkciu.

Zdroj: MIB

​Spoločný priestor

Hlavnou kvalitou návrhu, o ktorej podľa slov Marcely Glevickej, autori porotu presvedčili, je útulnosť navrhnutého prostredia. Návrh tak najlepšie zodpovedá predstavám o dome, kde má každý jeho obyvateľ dostatok súkromia a zároveň priestor pre spoločenské aktivity.  Komunitný charakter návrhu prepája novovytvorené centrálne nádvorie zimnou záhradou, ktorá bude ponúkať širokú škálu aktivít. V nádvorí sa bude koncentrovať spoločenský život obyvateľov a obyvateliek, cez nádvorie budú zároveň aj vchádzať domov. "Porota prihliadala aj na požiadavky susediacich obyvateľov, ktoré vzišli z participatívneho procesu, v ktorom susedia deklarovali, že preferujú nižšiu zástavbu a komornú atmosféru," doplnila Glevická.

„Víťazný návrh oslovil členov poroty hneď od začiatku, ako reprezentant fragmentovanej urbánnej štruktúry. Najlepšie uchopil myšlienku komunitného bývania a posúva koncept ubytovania pre seniorov a seniorky na veľmi vysokú úroveň. Teší ma, že realizáciou projektu bude mesto vedieť ponúknuť moderné a zároveň útulné nájomné bývanie,“  uviedla námestníčka primátora Lucia Štasselová.

Zdroj: MIB

​Komunitné skleníky a budovy

Aby Superatelier priniesol odkaz na bývalé skleníky, ktoré na tomto mieste v minulosti existovali, vo svojom návrhu zároveň vytvára odkaz na tieto objekty a do projektu navrhuje aj nové skleníky, ktoré budú zároveň dopĺňať komunitné zameranie celého projektu.

Cieľom bolo podľa MIB vytvoriť priestor pre seniorov a seniorky, kde sa budú cítiť vítane a zároveň budú v každodennom kontakte so svojimi susedmi. Bude zabezpečený zber dažďovej vody  zo  striech, ktorá  sa  využíva  v  záhrade  na  polievanie  rastlín  a  ako  úžitková voda.

Architektonickú súťaž na nájomný bytový súbor určený na komunitné bývanie pre seniorov vyhlásili v októbri minulého roka hlavné mesto, Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) a METRO. Ide o komorný projekt s nízkou zástavbou. Víťazný návrh od architektonického tímu Superatelier vybrala odborná porota z 56 súťažných návrhov.

MIB v minulom roku zrealizoval architektonickú súťaž pre nájomné byty na Terchovskej ulici, z ktorej vzišiel vťazný návrh pre bytový súbor vybraný odbornou porotou spomedzi 76 návrhov.

MIB deklaruje, že aj v roku 2021 plánuje pokračovať s vyhlasovaním nových súťaží na mestských pozemkoch zamerané na oblasť nájomného bývania.

 (ts,nc)

 

Páčil sa vám článok?