Devínska Nová Ves plánuje pokračovať v rekonštrukcii vodnej nádrže

2.1.2021

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Bratislavská Devínska Nová Ves plánuje pokračovať v rekonštrukcii viacúčelovej vodnej nádrže „Mláka“ na ulici Mlynská. Po tom, ako koncom uplynulého roka pristúpila mestská časť k vypusteniu rybníka a začatiu odstraňovania bahenného nánosu, plánuje tento rok plynulo prejsť k udržiavacím a stavebným prácam. Samospráva plánuje vyhlásiť aj architektonickú súťaž na okolie rybníka.

"V prácach sa bude postupovať v závislosti od počasia. Zimné obdobie je vhodné na ťaženie bahenného nánosu, keďže je bahno hutnejšie a dá sa ľahšie prenášať," uviedla Jana Vedejová Sitášová, vedúca mediálneho oddelenia miestneho úradu. Bahenný nános bol pritom vysoký už dva až dva a pol metra, čo znamená, že aj keby plocha zamrzla, nebola by vhodná na zimné športy.

V ďalšej fáze prác sa pristúpi k rekonštrukcii vpuste a výpuste rybníka a k úprave dna. Tá je dôležitá, aby bolo dno zvedené do výpuste a aby sa dala regulovať hladina vody, respektíve zvýšiť jej prietok. Nádrž by mala zároveň plniť aj vodozádržnú funkciu pre prípadné využitie na polievanie verejných priestranstiev.

Po ukončení rekonštrukcie by mala vodná nádrž slúžiť na rekreačné účely, teda na zimné korčuľovanie a letné člnkovanie v plnohodnotnom rekreačnom priestore.

Prípadné kúpanie bude závisieť od kvality vody vo vodnej nádrži, predbežné merania však naznačujú, že voda je kvalitná. "Ak sa podarí nastaviť fungovanie nádrže tak, aby zodpovedala kvalita vody označeniu 'bio kúpalisko', tak sa tomu nebránime," skonštatoval starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír. V blízkej budúcnosti by mala byť vyhlásená aj architektonická súťaž k okoliu rybníka. Mestská časť ubezpečuje, že sa k návrhom budú môcť vyjadriť aj obyvatelia.

(TASR)

Páčil sa vám článok?