Devínska Nová Ves zrekonštruuje vodnú nádrž Mlynská, teda známy rybník

17.11.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Bratislavská Devínska Nová Ves zrekonštruuje viacúčelovú vodnú nádrž na ulici Mlynská, ktorú miestni poznajú najmä ako rybník.

Mestská časť v tejto súvislosti začala s riadeným vypúšťaním vody, po ktorom bude nasledovať odstránenie dnových sedimentov a úprava dna i svahov vodnej nádrže. Po rekonštrukcii ju mestská časť plánuje využívať nielen ako vodozádržné opatrenie, ale aj na rekreačné účely.

"Vodná nádrž pôvodne slúžila, ale aj slúži hasičom ako zásobáreň vody v prípade potreby. Kedysi bol prístup k Morave oveľa horší a preto bol aj rybník vytvorený. Budeme radi, keď bude v zime využívaný na korčuľovanie a v lete napríklad na člnkovanie či športový rybolov," uviedla Jana Vedejová Sitášová, vedúca mediálneho oddelenia miestneho úradu.

Diskutuje sa zároveň aj o možnosti zaradenia do kategórie bio kúpaliska, avšak len v prípade, ak tomu bude kvalita vody zodpovedať. Podľa doterajších meraní je voda v rybníku dobrej kvality. "Všetko závisí od toho, do akej miery sa nám podarí prehĺbiť  dno a do akej miery bude kvalita vody vo vodnej nádrži. Momentálne tie čísla hovoria, že máme veľmi kvalitnú vodu, nie pitnú, ale kvalitnú úžitkovú vodu," zhodnotil starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír s tým, že ak to čísla dovolia, nebráni sa tomu, aby sa to volalo vodná nádrž, kde je možné kúpať sa na vlastné riziko.

Zdroj: ms

Takto vyzeral rybník dnes napoludnie. 

V prvej polovici novembra začala mestská časť s plánovanými prípravnými prácami, teda riadeným vypúšťaním vody. Nasledovať bude odstránenie bahenných sedimentov z dna nádrže, ktoré majú podľa odhadov a vykonaných sond zhruba do 2,5 metra. Okrem úpravy dna bude potrebné upraviť aj svahy vodnej nádrže a pristúpiť k rekonštrukcii samotnej vodnej nádrže vrátane zabezpečenia ovládania objemu vody, stavidla na potoku Mláka či odberného a výpustného objektu nádrže.

Rekonštrukčné práce by sa mali začať koncom roka, práce by mali trvať osem mesiacov od zadania zákazky. Mestská časť predpokladá celkové náklady vo výške 539.744,75 eura bez DPH. "Mestská časť s financiami na rekonštrukciu rybníka v rozpočtoch 2020/2021 počíta," podotkla Vedejová Sitášová. Do budúcnosti sa plánuje architektonická súťaž pre okolie rybníka.

Naposledy sa práce na rybníku vykonali v rokoch 1997 až 1998, keď bol rybník vypustený a nánosy z potoka (cca 30 cm) vybagrované.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?