Nešpakuj: Dúbravka začala kreatívne bojovať s ohorkami cigariet

14.8.2020
0

Zdroj: Lucia Marcinátová

Páčil sa vám článok?

Bratislavská Dúbravka sa rozhodla bojovať proti ohorkom z cigariet na zemi tvorivo. Na štyroch miestach po mestskej časti osadila 13. augusta špeciálne „špakové koše“, ktoré hravou formou motivujú k správnemu zahadzovaniu ohorkov.

Formou ankety sa koše okoloidúcich „pýtajú“ napríklad na parkovaciu politiku či bezpečnosť. Ideo skúšobnú testovaciu verziu, nechýbajú tak ani vtipné otázky – Maťovič alebo Zaťovič (starosta Dúbravky)?

Koše sa dajú nájsť v blízkosti zastávok MHD – ulica Pri kríži (smer centrum), Lipského (smer mesto), Švantnerova (smer mesto), Drobného (smer mesto) – pričom samozrejme platí zákonom predpísaná päťmetrová vzdialenosť fajčiarov od zastávky MHD.

Zdroj: Lucia Marcinátová

Môžete napríklad zahlasovať, či uprednostňujete auto alebo MHD.

„Inšpirovali sme sa v zahraničí, kde podobné riešenia v meste hravou formou zapájajú do separovania a tvorby čistoty aj samotných tvorcov znečistenia, v tom prípade fajčiarov,“ približuje Mária Smiešková, vedúca Oddelenia životného prostredia v Dúbravke.

Zdroj: Lucia Marcinátová

​"Špakové" koše osadili na štyroch miestach.

Projekt ,,nešpakuj“ je jedným z krokov behaviórnej politiky. Hlavným princípom je inovatívnosť a jednoduchosť. Ide o nudge techniku, teda postrčenie - malú, jednoduchú zmenu, ktorá neobmedzuje slobodnú vôľu ľudí, ale ich navádza na želané nevedomé správanie.

Zdroj: Lucia Marcinátová

​Starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

Kôš na ohorky má pútavý vzhľad a núka možnosť vyjadriť svoj názor kreatívne, zároveň motivuje ľudí k „hlasovaniu“  - ohorok tak neskončí na chodníku, ale v koši určenom pre ohorky.

Podľa dostupných prieskumov v niektorých prípadoch odpad z tabakových výrobkov predstavuje až 80% odpadov v uliciach miest. Mesto trpí finančným dopadom, vynakladá prostriedky na odstránenie znečistenia. Okrem estetického hľadiska je v tomto prípade predovšetkým dôležitý neželaný vplyv environmentálny, znečisťuje sa pôda, spodné vody, ovzdušie...

Zdroj: Lucia Marcinátová

(ts)

Páčil sa vám článok?