VIDEO Bratislava hlási pre koronu výpadok cca 40 miliónov eur: Štát má pomôcť pôžičkou

24.6.2020
Prezident Únie miest Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček a zástupcovia únie

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Rezort financií rozpracuje variant možnej pôžičky pre samosprávy na Slovensku. Na tomto riešení sa dohodli na dnešnom stretnutí ministerstvo spolu so zástupcami Únie miest Slovenska.

Prostredníctvom nej by vedeli samosprávy vykryť výpadok v podielových daniach, ktorý spôsobila koronakríza. Po dnešnom stretnutí zástupcov rezortu financií a Únie miest Slovenska na bratislavskom magistráte to oznámil prezident ÚMS a zároveň primátor Trenčína Richard Rybníček a šéf rezortu financií Eduard Heger. 

 "Predbežne sme sa dohodli, že ministerstvo financií rozpracuje variant možnej pôžičky pre mestá a samosprávy na Slovensku. Znamenalo by to, že sa dofinancuje úroveň podielových daní roku 2020, kde máme výpadky," uviedol brífing Rybníček. Každá samospráva zároveň podľa jeho slov bude môcť individuálne rokovať o ďalších pôžičkách zo strany štátu. "Ten je nám schopný požičať financie na fungovanie a investície samospráv oveľa lepšie ako súkromný sektor a banky," podotkol prezident ÚMS.

Mesto Bratislava avizovalo, že pre pandémiu prišlo tento rok o výpadok cca 40 miliónov eur.

Ako tvrdí, štát a samosprávy si takto vzájomne pomôžu. Kým zo strany štátu to bude pomoc vo forme pôžičky, mestá či obce sa zas budú vedieť po koronakríze vedieť lepšie vyrovnať so svojimi rozpočtami, poskytnúť služby obyvateľom i zlepšiť a zvýšiť investície do školských zariadení či komunikácií. "Takýmto spôsobom sa zabezpečí zamestnanosť a rozvoj ekonomiky," vyhlásil Rybníček.

Minister financií uviedol, že štát a samosprávy sú na jednej lodi a je potrebné spolupracovať. "Pôjdeme do modelu pôžičiek, pretože by bola škoda nevyužiť lepšie podmienky, ktoré má v tomto prípade štát pri získavaní peňazí na investičný stimul do ekonomiky," vyhlásil. Upozornil, že nielen samosprávy, ale aj štát má výpadky v príjmoch. "To celé bremeno nesieme spolu, preto je potrebné pomáhať si, kde sa dá," poznamenal.

Zdroj: nc

Šéf rezortu financií Eduard Heger​

Rybníček a Heger sa zároveň na stretnutí zhodli, že je potrebná hĺbková reforma verejnej správy. ÚMS chce pomôcť vláde s touto reformou, aby sa v tomto volebnom období aj zrealizovala. "Aby sa spôsob financovania samosprávy, spôsob kompetencií a vôbec fungovania krajiny zefektívnil," dodal Rybníček.

(nc)

Páčil sa vám článok?