Liahnisko komárov, na ktoré sme upozornili, už postriekali

12.6.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

V pondelok sme upozornili na veľké množstvo lariev komárov, ktoré sa vyskytuje priamo pod hradom v bratislavskom Devíne. Dnes ráno na situáciu reagoval magistrát a vykonal ekologicky nezávadný postrek prípravkom BTI.

Liahnisko komárov sa nachádza priamo pod hradom Devín v záplavovom území pri sútoku Moravy s Dunajom. Podarilo sa nám na mieste nakrútiť vo vode priam obrovské množstvo pohybujúcich sa lariev. Keď sme sa na magistráte pýtali na situáciu, odpoveď nás prekvapila. "Mesto pravidelne monitoruje zmapované liahniská odborníkom na komáre pánom Nasirom Jalilim... Aktuálne monitoring nezachytil žiaden blížiaci sa problém," reagovala v pondelok na naše otázky hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová.

Video lariev komárov, ktoré sme v pondelok nakrútili v Devíne:

Na problém sme upozornili tu:

​Dnes už magistrát ohlásil, že v Devíne vykonal postrek proti komátom. "Hlavné mesto v uplynulých dňoch v rámci pravidelného monitoringu liahnísk komárov objavilo štyri takéto liahniská. Z toho tri menšie na kanáli medzi Krasňanmi a Žabím Majerom a jedno v Devíne pod hradom. Dnes skoro ráno sme na tieto liahniská použili biologický deznsekčný postrek proti larvám komárov (biocídny biologický prípravok na báze BTI)," informovala nás hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová.

BTI  eliminuje larvy komárov, no pre ostatné organizmy nie je škodlivý. Na rozdiel od chemických postrekov tak neohrozuje zdravie a nepredstavuje ani záťaž pre životné prostredie. Kým chemické postreky sa aplikujú už na vyliahnuté komáre, BTI pôsobí preventívne na larvy ešte skôr, ako sa z nich komáre vyliahnu. Chemické postreky naviac nie je možné bežne aplikovať v chránených oblastiach, kde sa často liahniská nachádzajú.

Pokiaľ ide o samotné liahnisko v Devíne, voda tu po zvýšení vodnej hladiny Moravy oproti pondelku stúpla, jej plocha sa rozšírila a larvy pod hladinou nebolo vidno tak nahusto.

Takto vyzeralo liahnisko komárov v Devíne včera:

Zdroj: ms

​Prostriedky na báze BTI sú úspešne využívané napríklad aj v prihraničných oblastiach dolného Rakúska. Nie je však možné úplne eliminovať populáciu komárov.

"Terénny prieskum robíme od marca približne do konca septembra, najmä v záplavových územiach riek Dunaj, Malý Dunaj, Morava, ale aj v niektorých chránených územiach a v mnohých iných častiach mesta, napr. Ovsište, Zrkadlový háj, Horský park, lesoparky, kde sa môžu vytvoriť potenciálne liahniská," informovala Rajčanová.

 (ms)

Páčil sa vám článok?