VIDEO: Prichádza invázia komárov? Nakrútili sme ich liahnisko. Čo na to magistrát?

8.6.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Sú ich tisíce, možno milióny. Objavili sme obrovské množstvo lariev komárov, ktoré už čoskoro môžu lietať priamo v Bratislave. Zisťovali sme na magistráte, ako vnímajú situáciu a či sa chystá nejaký zásah.

Obyvateľov niektorých častí Bratislavy, najmä v blízkosti vôd, takmer každoročne trápia veľké množstvá komárov. Problém eskaloval aj v lete 2019, keď sa na tento hmyz jednoducho "pozabudlo". Po novom malo byť všetko inak, na konci apríla magistrát avizoval, že situáciu má pod kontrolou a minuloročný scenár sa nezopakuje.

"Minulý rok sme zareagovali neskoro, no tento rok sme na situáciu pripravení. Od začiatku sezóny v spolupráci s odborníkmi pravidelne monitorujeme liahniská komárov. V prípade, že zaznamenáme zvýšený počet lariev, vieme okamžite zasiahnuť. Ako? Biologickým prípravkom známym pod skratkou BTI," informoval v apríli tohto roka magistrát.

BTI eliminuje larvy komárov, no pre ostatné organizmy nie je škodlivý. Na rozdiel od chemických postrekov, ktoré sa aplikovali na dospelý hmyz v ovzduší, neohrozuje zdravie ľudí a nepredstavuje ani záťaž pre životné prostredie. 

"Pri používaní BTI je obzvlášť dôležité správne načasovanie, pretože tento prípravok eliminuje komáre výhradne v štádiu larvy. To v praxi znamená, že na jeho efektívne využitie máme len sedem až desať dní, kým sa larvy jednej generácie zakuklia. Práve preto je pravidelný monitoring liahnisk pri tejto metóde doslova kľúčový," vysvetlil vtedy magistrát.

Jednou z mestských častí Bratislavy, ktorá má s komármi často problém, je Devín. Pri sútoku Moravy a Dunaja, priamo pod hradom, sa nachádzajú záplavové územia, ktoré sú pre vývoj tohto hmyzu doslova ideálne. Vybrali sme sa sem i teraz a ostali sme prekvapení. V plytkej vode sa to doslova hmýri priam nekonečným množstvom lariev komárov.

Zdroj: ms

​Plytká voda pod hradom Devín je doslova plná lariev komárov.

Čo uvidíte, ak sa pozriete zvrchu pod hladinu? Pozrite si v krátkom videu, ktoré sme dnes urobili priamo na mieste:

V niektorých častiach dňa vytvárajú larvy komárov pod hladinou doslova chuchvalce.

Obrátili sme sa na magistrát s otázkou, ako vníma súčasnú situáciu.

"Mesto pravidelne monitoruje zmapované liahniská odborníkom na komáre pánom Nasirom Jalilim. V prípade, ak by monitoring zachytil nadlimitné hodnoty lariev, sme pripravení zasiahnuť biologickým prípravkom BTI. Nie je možné úplne eliminovať populáciu komárov. Aktuálne monitoring nezachytil žiaden blížiaci sa problém. Populácia komárov narastá spravidla po povodniach," reagovala na naše otázky hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: ms

​Liahnisko komárov, ktoré sme zmapovali, sa nachádza priamo pod hradom Devín.

"Výskyt komárov sa aktuálne zvýšil priamo v lužných lesoch, teda najmä v okolí Dunaja smerom na Gabčíkovo. Existuje celá škála liahnísk komárov. Niektoré majú napríklad ľudia na záhradách vo forme nádob na vodu a ďalšie skupiny komárov sa liahnu v tzv. dendrotelmách - malých nádržkách vody priamo v korunách stromov. Tieto skupiny liahnísk nie je možné mestom podchytiť. Najproblémovejšie oblasti, kde sa masovo liahnu komáre po povodniach v inundaciach Moravy a Dunaja, vieme ovplyvniť biologickým prostriedkom BTI," dodala.

Ani tento ekologicky šetrný  prípravok sa však nemôže používať úplne ľubovoľne. Bratislava minulý rok v júni čelila kalamite komárov, na čo si zrejme mnohí pamätajú. "Aby sme vedeli túto metódu použiť, aby mala väčší efekt, potrebujeme dostať výnimky na aplikácie v jednotlivých chránených územiach s vyššími stupňami ochrany. Totiž ani aplikáciu tohto biologického prípravku nie je možné používať v 4. a 5. stupni ochrany územia v zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny (sem patria aj územia v okolí vodných tokov, ktoré bývajú zaplavované a kde sú liahniská komárov). Použitie prípravku v týchto chránených územiach je možné len v prípade udelenia výnimky príslušného orgánu ochrany prírody," uviedol vtedy primátor Matúš Vallo.

Minuloročný problém však spôsobilo niečo iné. "Mesto síce malo vysúťaženého dodávateľa na aplikáciu tohto prípravku, ale nemalo spracovaný monitoring liahnisk, čo istý čas trvá," priznal vtedy primátor. Tento problém by sa však už nemal opakovať. 

Larvy komárov žijú vo vode na územiach, ktoré sú pravidelne zaplavované. Vajíčka tohto hmyzu predtým čakali na svoju chvíľu na suchej zemi. Na to, aby sa z nich vyliahli larvy, potrebujú vodu a teplé počasie, teda vzostup hladiny riek..

 (ms)

Páčil sa vám článok?