Dobrá správa: Budova ikonickej Lekárne u Salvátora sa možno vráti do rúk mesta

25.5.2020
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Bratislava prišla počas svojej novodobej histórie o celý rad vzácnych historických stavieb, ktoré sa postupne stali ruinami, alebo ich dokonca zbúrali. Súčasné vedenie mesta sa snaží tento trend zvrátiť. Ďalším príkladom, keď by sa to mohlo podariť, je ikonická budova Lekárne u Salvátora na Panskej ulici.

Problémom známej budovy z roku 1904 na Panskej ulici 35 je fakt, že mesto je iba jej polovičným vlastníkom. To znemožňuje jej potrebnú rekonštrukciu i sprístupnenie atraktívneho interiéru pre široké vrstvy obyvateľov. Táto prekážka by sa však čoskoro mohla stať minulosťou, magistrát pod vedením Matúša Valla deklaruje, že má záujem o získanie 100-percentného vlastníctva nehnuteľnosti.

Vo štvrtok 28. mája sa už zámer mesta získať celú budovu dostane do rúk poslancov na zasadnutí mestského zastupiteľstva. Mesto prichádza s návrhom na zámenu nehnuteľností. Ako odplatu by doterajší vlastník druhej polovice budovy získal iné nebytové priestory, ktorých majiteľom je zas hlavné mesto.

Ak by zámenu poslanci odobrili, do vlastníctva mesta sa konečne po rokoch dostane ďalšia ikonická stavba Bratislavy, ktorá by mohla byť zachránená a jej úžasné priestory sprístupnené Bratislavčanom. „V záujme mesta je obnovenie budovy aj s mobiliárom,“ vyjadrila sa pre TV Joj hovorkyňa Bratislavy Katarína Jánošíková.

FOTOGALÉRIA:

Budovu Lekárne u Salvátora dal v roku 1904 postaviť bohatý prešporský lekárnik Rudolf Adler. Obrazovú výzdobu stropov vytvorila maliarka - jeho dcéra Róza. Doslova pokladom lekárne sa stal barokový nábytok z roku 1727, ktorého rozmerom sa prispôsobila aj stavba budovy na začiatku 20. storočia. Lekáreň spolu s krásnym nábytkom prežila všetky režimy: Rakúsko – Uhorsko, prvú Československú republiku, vojnovú republiku 1939-45 i vládu komunistov. Na mieste slúžila až do roku 1996. Pri riešení reštitučných nárokov zanikla, neskôr došlo k privatizácii časti budovy, ktorá odvtedy viackrát zmenila majiteľa a v súčasnosti už roky chátra. Na budove sa dodnes vyníma socha Krista Spasiteľa od sochára Alojza Rigeleho a názov lekárne v slovenskom, nemeckom a maďarskom jazyku. Zachovali sa i pôvodný strop a podlaha.

Vzácny stovky rokov starý nábytok odkúpil od jeho vtedajšej majiteľky v roku 1996 trenčiansky podnikateľ, ktorý ho na protest proti vysokému nájmu zo strany mesta demontoval, následne skončil zakonzervovaný v sklade v Trenčianskach Tepliciach. Ako vypátrala TV Joj, mobiliár dnes už vlastní vášnivý zberateľ Erik Kovács z Nového Mesta nad Váhom. Ten dokonca vybudoval farmaceutické múzeum Salvator, ktoré je na centimeter presne vernou kópiou ikonickej bratislavskej lekárne a to dokonca s originálnym nábytkom. Kovács deklaruje, že je ochotný sa s mestom dohodnúť na podmienkach vrátenia mobiliáru do Bratislavy.

Zdroj: TV JOJ

​Vzácny mobiliár lekárne.

Ak by sa zámer mesta podarilo naplniť, Bratislava by okrem legendárnej budovy mohla získať do svojho vlastníctva aj jej viac ako 300-ročný nábytok a vytvoriť jeden z najatraktívnejších priestorov v meste vôbec.

Na magistrát sme sa obrátili s otázkami, aké sú jeho najbližšie i vzdialenejšie plány s budovou, čoskoro vás budeme informovať o ďalších podrobnostiach.

(ms)

Páčil sa vám článok?