TIP OD VÁS: Na lukratívnej Kolibe žijú bez riadnej kanalizácie a vodovodu, bez svetla na ulici

20.3.2020
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Desaťročia sú obyvatelia Jedenástej ulice v exkluzívnej lokalite Koliby v bratislavskom Novom Meste odkázaní na provizórny vodovod aj kanalizáciu a večer chodia po tmavej ulici, osvetlenie chýba. Čo bráni riešeniu kritickej situácie?

O provizóriu na ulici, ktorá má 22 pridelených čísel rodinných domov vrátane dvoch bytoviek, ste sa mohli dočítať v Bratislavských novinách pred dvoma rokmi. Mýlil sa však ten, kto predpokladal, že bude čoskoro minulosťou. Jediné, čo sa podarilo, je nové plynovodné potrubie, ktoré položili na Jedenástej ulici vlani.

„Keby sa spoločne s plynovodom budoval aj vodovod a kanalizácia, mohlo to byť lacnejšie. Teraz sa už budú musieť nové prípojky plynového potrubia obkopávať ručne. Ale na to Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) ani miestny úrad, ktorý je zodpovedný za koordináciu prác rôznych spoločností na svojom území, nemysleli. Stále zdôrazňujú nedostatok peňazí a pritom nimi takto plytvajú,“ napísali nám do redakcie obyvatelia tejto zakliatej ulice v mene ich združenia OZ Jedenásta.

Paradoxom Jedenástej ulice, ktorá je len pár metrov nad konečnou trolejbusov č. 203, je pritom fakt, že v tesnej blízkosti sa nachádza vodojem BVS. Keď po rozbitej panelovej ceste pokračujeme až na jej koniec, dostávame sa k poklopu šachty. Je súčasťou provizórnej kanalizácie, na ktorú sa napojilo päť domov z Jedenástej ulice. Vedie po susednej Mandľovníkovej ulici a ďalej pokračuje cez súkromné pozemky na Desiatu ulicu, kde sa napája na riadnu kanalizáciu.

Zdroj: ac

​Tadiaľto - po Mandľovnikovej - vedie provizórna kanalizácia.

„Ďalšie domy tlačia svoje splašky do kopca na Brečtanovú ulicu, pravda, pokiaľ funguje prečerpávanie. A niektorí susedia stále používajú staré žumpy, pričom splašky zjavne odtekajú do zeme, fekálne vozidlo som tu nevidel najmenej tri roky. Táto neúnosná situácia je zdravotným rizikom nielen pre ľudí v našom okolí, ale pre všetkých obyvateľov Nového Mesta, ktorí sú napojení na kolibský vodojem,“ upozornil Karol Vobruba, jeden z obyvateľov ulice.

Aj vodovod, ktorý využíva päť domácností na Jedenástej ulici, je len provizóriom. Prípojka je na súkromnom pozemku, pod posledným domom na ulici a pán Vobruba nechce pomyslieť na to, čo by nasledovalo, keby úzka rúra praskla. Tento zdroj vody je navyše nedostatočný - keď sa niekto sprchuje v jednom dome, v druhom už vodu pre slabý tlak nemajú alebo len kvapká...

Zdroj: ac

​Karol Vobruba.

Zástupcovia OZ Jedenásta však už nechcú o svojich problémoch len rozprávať, počas dlhoročných naťahovačiek s úradmi bolo rečí dosť. „Chceme počuť konkrétny termín riešenia stavu, ktorý považujeme za kritický. Teda kedy sa konečne začne budovať riadny vodovod a kanalizácia, kedy príde na rad osvetlenie cesty a úprava provizórnej vozovky,“ zdôraznila predsedníčka združenia Ľudmila Saudreau.

Projekt je už hotový, prečo sa teda nezačalo s budovaním kanalizácie a vodovodu? Z vyjadrenia mestskej časti Nové Mesto vyplýva, že hlavnou prekážkou nie sú chýbajúce peniaze, ale majitelia pozemkov, cez ktoré by malo potrubie prechádzať. „Problémom v súvislosti so zavedením vody a kanalizácie je získať súhlas vlastníkov parciel so zriadením vecného bremena. V niektorých prípadoch totiž narážame na rozpor, že ľudia vodu a kanalizáciu chcú, ale odmietajú možnosť, že by verejná časť zasahovala do ich pozemkov. Snažíme sa ich presvedčiť, aby tento súhlas udelili. Až následne môžeme začať vybavovať územné a stavebné povolenie,“ vysvetlil Marek Tettinger z miestneho úradu.

Zdroj: ac

​Vodojem BVS v blízkosti ulice.

Súčasťou vybudovania inžinierskych sietí a kanalizácie bude aj vybudovanie komunikácie. Ale kedy, to je stále veľká otázka. Nesúhlasiacich vlastníkov pozemku problém zrejme až tak netlačí, stavať sa ešte len chystajú.

BVS-ka nepomôže

Hoci Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) rokovala v roku 2018 s mestskou časťou o rozvoji lokality, na výstavbe sietí sa podieľať nebude. „Bratislavská vodárenská spoločnosť má chybou zlých rozhodnutí z minulosti nahromadený investičný dlh vyše 270 miliónov eur iba do obnovy už existujúcich sietí. Ak by sme k tomu pripočítali aj všetky projekty, ktoré je treba nanovo vybudovať, prekročil by tento dlh 625 miliónov eur. BVS robí kroky, aby sa situácia zmenila a postupne sme okrem opráv existujúcej siete začali aj s rozvojom vodárenskej infraštruktúry, ale tieto zmeny sa nedajú urobiť okamžite,“ uviedol hovorca vodární Peter Podstupka.

Podľa hrubých odhadov by výstavba nového vodovodu a kanalizácie v tejto lokalite vyšla asi 500-tisíc eur.

(ac)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie